Tuzlanska policija upozorava: Suzdržite se od upotrebe pirotehnike, kazne su do 1.500 KM

.
Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona upozorila je građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, naglasivši da su kazne od 1.500 konvertibilnih maraka.

 

Javni doček Nove godine večeras će biti upriličen na Trgu slobode u Tuzli, a sve prisutne će zabavljati DJ Shadow Kid, članovi grupe Divan te Bajaga i Instruktori. Za sigurnosni segment događaja zaduženi su i pripadnici policije, koji su izdali upozorenje građanima u kontekstu aktuelnih praznika.

Kako su naveli iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, u okviru vjerskih i novogodišnjih praznika, kada se očekuje povećan tranzit ljudi, njihovi službenici su intenzivirali aktivnosti na terenu u cilju podizanja stepena bezbjednosti građana, po svim segmentima, na viši nivo.

"Aktivnosti su usmjerene na povećanje stepena sigurnosti građana i njihove imovine, na način da se brzo i efikasno postupi po svim prijavama građana, kao i preventivno postupanje policijskih službenika sa posebnim akcentom na pojačane mjere sigurnosti i prisustvo policijskih službenika na frekventnim lokacijama, kao i adekvatne mjere prema licima koja protivno odredbama Zakona o javnom redu i miru TK posjeduju, ustupaju, prodaju, kupuju ili nude i upotrebljavaju vatreno oružje, petarde i druga pirotehnička sredstva, koje uključuju novčanu kaznu u rasponu od 150 do 1.500 KM, kao i oduzimanje predmeta", naveli su iz kantonalne policije.

Također, pojačano je prisustvo policijskih službenika na glavnim putnim pravcima, raskrsnicama i centralnim gradskim zonama u cilju uspostavljanja neometanog odvijanja saobraćaja te prevencija nastanka saobraćajnih nesreća.

"Pojačane su kontrole učesnika u saobraćaju, koje će prije svega biti usmjerene na radnje u saobraćaju koje su najčešći uzročnici saobraćajnih nezgoda, kao što su nedozvoljena brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, korištenje mobitela prilikom upravljanja motornim vozilima, odnosno na opšte poštivanje saobraćajnih propisa", naglašeno je.

Pojačane su i mjere sigurnosti objekata od vitalnog značaja, kao i vjerskih objekata u vrijeme održavanja vjerskih obreda, kao i obilasci naseljenih mjesta s ciljem prevencije imovinskih delikata.

"S tim u vezi, apelujemo na građane da svojim ličnim primjerom utječu na opće stanje sigurnosti i na taj način daju svoj doprinos da predstojeći praznici proteknu u najboljem redu", potcrtano je iz Uprave policije MUP-a TK.

Iz policije su na kraju napomenuli da su građanima na raspolaganju telefonski brojevi Uprave policije MUP-a TK i to: 122 i 035/365-365 lokal 177 - Operativni centar, kao i policijski službenici na terenu.