Tuzlanski aerodrom u gubicima: Letovi ka 16 destinacija, a popunjenost aviona samo 50 posto

Aerodrom
Bez pomoći Vlade Federacije BiH i Vlade Tuzlanskog kantona gubitke neće biti moguće pokriti

 

Međunarodni aerodrom Tuzla otvoren je ponovo prije mjesec i po, nakon obustave rada uzrokovane pandemijom koronavirusa. Trenutno se s ovog aerodroma leti za 16 destinacija, a popunjenost aviona je oko 50 posto, što stvara Aerodromu finansijske gubitke.

Novi režim rada Tuzlanskog aerodroma znači i nova pravila. Veliki broj zemalja ima svoje uslove pod kojima neko može doći na njihovu teritoriju, pa je zbog toga polovina putnika prinuđena otkazati let.
Novi udar na poslovanje je odluka Austrije da zabrani ulazak na svoju teritoriju avionima koji dolaze sa zapadnog Balkana.

“Do kraja mjeseca su obustavljeni letovi za Austriju, to je odluka austrijske vlade koja je primorala Wizzair kompaniju da obustavi letove na destinacije u Austriji”, rekao nam je Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.
Zbog toga je zatražena pomoć od Vlade TK-a i Vlade FBiH.

“Bez pomoći državnih organa, odnosno Vlade FBiH jer mi smo javno preduzeće od federalnog značaja, i bez pomoći Vlade TK-a, ne možemo pokriti gubitke. Imamo i obećanja da ćemo dobiti određena sredstva koja će nam poslužiti da pokrijemo fiksne troškove.”
Fiksni troškovi podrazumijevaju plate uposlenih, doprinose i režije. Federalna Vlada izdvojila je više 900 hiljada maraka, a Kanton oko 330.000, od čega je pola već uplaćeno na račun Aerodroma.

“Popunjenost kapaciteta odlaska i dolaska je 50 posto, što nije dovoljno za materijalne troškove Aerodroma i osoblja koje tamo radi. Zbog toga smo im pomogli tranšom od kapitalnih sredstava”, kaže Edin Buševac, ministar saobraćaja, trgovine i turizma TK-a.
Buševac dodaje da bi za Tuzlanski aerodrom uvođenje kargo-letova bio jedan od izlaza iz teške ekonomske situacije, a finansijska i ekonomska neovisnost Aerodroma još dugo će biti pusti snovi.