Nakon velike borbe: Tuzlanski ljekari dobili ono što su tražili

Ljekari u Tuzlanskom kantonu okončat će generalni štrajk i odustati od najavljenog podnošenja otkaza nakon što su Vlada TK i Sindikat doktora medicine i stomatologije TK u vrijeme hitne sjednice Skupštine TK dogovorili kompromisno rješenje.

Problem reprezentativnosti riješen je na način da će Sindikat doktora i stomatologije TK crpiti svoja prava s federalnog nivoa, odnosno federalnog sindikata čiji su članovi, a čija je reprezentativnost priznata.

 Narednih dana krenut ćemo s aktivnostima koje trebaju rezultirati potpisivanjem kolektivnog ugovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije – kazao je dr. Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora, ističe kako su i Sindikat doktora medicine i stomatologije i Vlada TK popustili u svojim zahtjevima te da je to urodilo plodom.

- Ovim kompromisnim rješenjem zaustavili smo eventualni odlazak doktora iz ovog kantona. Naredne sedmice imat ćemo potpisan svoj kolektivni ugovor za djelatnost doktora medicine i stomatologije. Dakle, kolektivni ugovor koji smo mi ispregovarali i to je ono što smo tražili – kaže Admir Suljić.

Zastupnici u Skupštini TK jednoglasno su usvojili šest zaključaka koji se tiču rješenja ovog problema. 

U prvom se traži od Vlade TK, Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja da preduzmu sve aktivnosti iz okvira svojih nadležnosti kako bi obezbijedili uslove za nesmetano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu građana TK. 

Parlamentu FBiH upućena je inicijativa za hitno davanje autentičnog tumačenja člana 124. Zakona o radu FBiH, a od Vlade FBiH i Parlamenta FBiH zatraženo je donošenje izmjena Zakona o radu u dijelu kojim se definišu uslovi za reprezentativnost sindikata.

Od Vrhovnog suda FBiH zatraženo je da uzme u prioritet predmet u postupku odlučivanja po zahtjevu Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije. 

Od Vlade TK je zatraženo da kao privremeno rješenje, a do rješevanja pitanja reprezentativnosti, započne pregovore o pravima doktora medicine i stomatologije. 

Također, traži se od nadležnih organa da na osnovu postojeće dokumentacije ispita eventualnu krivičnu odgovornost bilo kog sudionika u postupku priznavanja reprezentativnosti Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, te od Vlade FBiH da pokrene proceduru donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, a kako bi se obezbijedila finansijska sredstva za oblast zdravstva u TK.