TV Hayat u razgovoru sa potomkom porodice Beširević koja je, za vrijeme Osmanlija, vladala Ostrožcem

Ne bez razloga je u Ostrožcu, mjestu za koje su se svi morali napatiti da ga osvoje. Za vrijeme Osmanlija, ovim prostorom vlada je porodica Beširević.

Ovakav ambijent Starog grada predstavlja u granicama ne samo BiH nego i šire, veliku vrijednost. Danas nam je BiH na umu, njen praznik. Ostrožac je dio našeg indentiteta. Ne smijemo zaboraviti Krajinu jer Krajina je nešto državnotvorno, sastavni dio BiH. Nalazimo se, ne samo pored značajnog kulturno-historijskog naslijeđa, već i pored rijeka koje nas spajaju. Ostrožac je jedan od najreprezentativnijih kulturnih spomenika koji se sastoji od nekoliko etapa. Rijetki su spomenici sa tako bogatim naslijeđem. Svi ti spomenici su svjedoci postojanja. Kroz sve te epohe i vremenska razdoblja, mi smo se uspjeli održati i zadržati na ovim prostorima – kazao nam je Beširević.

Image

Profesor historije Ismet Kasumović govorio je o Ostrožcu, Starom gradu, Cazinu, njegovoj borbi za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa…

Image

Cazin je kroz historiju dao mnogobrojne heroje i priznate junake iz davnih vremena, a naročito kada govorimo o bližoj prošlosti. Ovaj kraj je uvijek težio ka slobodi i u tom smislu je njegova kultura i tradicija povezana s tim vrijednostima. Pokušavamo uvijek pokazati kulturne vrijednosti koje svijet treba vidjeti. Zato smo se i sastali ovdje, na ovom čuvenom mjetsu, koje je kroz vijekove čuvao i njegovao kulturu i tradiciju ovog kraja i naroda. Nacionalni spomenik kulture Stari grad Ostrožac, i ovaj put pokazuje da te vrijednosti, obezbjeđuju za buduće generacije vrijednosti koje moramo prezentirati čitavom svijetu – riječi su profesora Kasumovića.