U 13 sati će objaviti ima li splitski pacijent koronavirus

split
U SPLITSKOJ zračnoj luci nema pregledavanja putnika jer zasad ne postoji takva uputa Kriznog stožera, izjavio je za Radio Dalmaciju voditelj prometa tehničkog sektora splitske zračne luke Mate Melvan komentirajući medijske informacije da muškarac pri povratku iz Kine nije pregledan na aerodromu u Resniku.

 

"On ulazi u Europu na neke druge točke. Znači, prvo što smanjuje rizik je to što nemamo direktne letove za Kinu, pa se nekakve aktivnosti događaju puno prije. Ne mogu komentirati slučaj koji ne poznajem. Iz medija sam samo čuo priču o nekome tko je prošao…ali ni jedna od mjera koje su definirane nije nikakav pregled putnika. Mi sada provodimo informiranje putnika na javno dostupnim mjestima, imamo osoblje koje je za to zaduženo, a odluka o pregledavanju putnika još nije ni donesena da bismo je mi samoinicijativno provodili", rekao je Melvan, ističući da je splitska zračna luka u stalnom kontaktu s Kriznim stožerom.

Mlađi muškarac koji se vratio iz Kine u karanteni u Splitu

Podsjetimo, mlađi muškarac od jučer se nalazi u izolaciji na odjelu za infektivne bolesti KBC-a Split zbog sumnje na koronavirus. Pacijent ima blage simptome pa se najvjerojatnije ne radi o koronavirusu, ali s obzirom na to da se nedavno vratio iz Kine i ima simptome, po protokolu mora biti izoliran od ostalih pacijenata.

Nalaz je poslan u Kliniku za infektologiju Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu i danas bi se trebalo znati jesu li njegovi simptomi posljedica zaraze koronavirusom ili im je uzrok nešto drugo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati će se znati u 13 sati

Krizni stožer za prevenciju i nadzor infekcija uzrokovanih novim koronavirusom dat će u 13 sati u KBC-u Split izjavu za javnost, vezano za ovaj slučaj.

Pacijent će do daljnjega ostati izoliran, a Klinika za infektologiju KBC-a Split ima osiguran prostor za izolaciju koji je odvojen od ostatka Klinike, ima zaseban ulaz te sve što je potrebno da osoba eventualno zaražena koronavirusom bude odvojena od ostalih bolesnika, a svu potrebnu opremu za ovakve slučajeve ima i medicinsko osoblje.

Ako se potvrdi postojanje koronavirusa, pacijent će se prevesti u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.