U Barseloni uhapšen Ado Alagić, optuženi za mučenje logoraša

uhapšen
Alagić je koristio lažni identitet i pronađen je u Barseloni, a policija procjenjuje da je u Španiji živio duže od godinu dana.

 

Španska policija uhapsila je u Barseloni Adu Alagića, 61-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog optužbi za ratne zločine tokom rata u BiH. Za njim se tragalo zbog mučenja u logoru gdje je bio zadužen za čuvanje, zvanično je saopćeno iz policije, piše španski list El Pais. 

Hapšenje odbjeglog Alagića je izvršeno 15. septembra i već se nalazi u zatvoru nakon odluke suda.  Alagić je koristio lažni identitet i pronađen je u Barseloni, a policija procjenjuje da je u Španiji živio duže od godinu dana. Bh. vlasti su Alagiću pokušavale suditi od 2017. godine, zajedno s još dvije osobe, no bio je nedostupan pravosudnim organima u našoj zemlji. 

Alagića u BiH očekuje suđenje za zločine u logoru Gabela 1993. godine kod Čapljine. Za njim se traga zbog krivičnog djela mučenja u logoru u kojem je bio zadužen za čuvanje, zvanično je saopćeno iz policije.

Alagić je već 2016. godine na osnovu sporazuma o priznanju krivice osuđen na godinu i po zatvora za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine 1993. godine.  On je sporazumom priznao da je kao zatvorenik, koji je vršio dužnost redara u Dretelju, u logoru tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca.