U Beogradu sutra sastanak rukovodstva RS-a sa Vučićem, opozicionari stižu na ručak

vuccicasd
Sutra će se u Beogradu u vili "Mir" održati sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa rukovodstvom bh. entiteta Republika Srpska.

Povod za dolazak je obilježavanje godišnjice "Oluje" te posljednja politička dešavanja u BiH u vezi sa izmjenama Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Saznajemo da će sastanku s Vučićem prisustvovati član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, entitetski premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, a trebali bi nazočiti i određeni entitetski ministri.

Predsjednik Srbije je nedavno rekao da će im poručiti tri stvari.

"Pod jedan - moramo da čuvamo mir. Pod dva - Srbija će poštovati Dejtonski mirovni sporazum, integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske i pod tri - Srbija će uvijek biti uz narod u RS-u i pomagati na svaki način. To su važne stvari koje će Srbija da iskaže u svakom trenutku", kazao je Vučić.

U Beograd bi trebali stići i opozicionari iz RS-a, ali oni neće prisustvovati zvaničnom sastanku. Razgovor s Vučićem trebali bi obaviti tokom ručka koji je planiran poslije.