U BiH još uvijek se traga za više od 7.000 nestalih osoba

U prvih sedam mjeseci ove godine ekshumirana su 53 posmrtna ostatka, a identificirano je 170 osoba.

Nedostatak političke volje jedan je od ključnih razloga zbog kojeg se u Bosni i Hercegovini još uvijek traga za više od 7.000 nestalih osoba. U prvih sedam mjeseci ove godine ekshumirana su 53 posmrtna ostatka, a identificirano je 170 osoba. Poručeno je to iz Instituta za nestale osobe BiH povodom 30. kolovoza, međunarodnog dana nestalih, prenosi N1.

Tokom rata u BiH nestalo je 32.000 osoba. Do sada je pronađeno 76 posto nestalih. Ekshumirano je 25.500 posmrtnih ostataka, a samo ove godine istražitelji su na terenu bili 968 puta. Najveća masovna grobnica otkrivena je na Igmanu – lokalitet Lokvice. Iz instituta poručili kako ne postoji politička volja da se svi nestali pronađu.

"Vi znate da u članku 4. Zakona o nestalim osobama postoji zakonska obaveza da sve institucije i organi vlasti u BiH su obavezni dostavljati informacije o lokacijama grobnica članovima obitelji i institucijama koje se bave nestalim osobama, to je Institut za nestale BiH", kazao je Marko Jurišić, član kolegija direktora INO BiH.

Pored Instituta i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) dala je veliki doprinos identifikaciji posmrtnih ostataka u BiH. Njihova misija u BiH neće biti završena sve dok se ne pronađu svi nestali. Potrebna je, kažu, i veća saradnja pravosudnih institucija BiH

"U velikoj mjeri Sud i Tužilaštva, recimo Hercegovačko-neretvanskog Kantona i Tuzlanskog Kantona su uradili dosta toga, primjenili jedan dobar dio preporuka. Nedavno smo informisani da će i druga Tužilaštva početi raditi punom mjerom", rekao je Matthew Holiday, šef programa Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) za Zapadni Balkan

Istraživački timovi i ogranizacije za traženje nestalih imaju pristupe raznim bazama podataka, najviše onim međunarodnim, međutim problem predstavlja nemogućnost pristupa arhivama pojedinih domaćih institucija.

"Naš zahtjev Ministarstvu odbrane BiH da uđemo u arhive jer imamo određenih indicija da bi u tim arhivama mogla postojati dokumentacija i informacije koje bi nas mogle odvesti do masovnih grobnica - dobijemo odbijenicu. Odnosno upute nas da jedino preko Tužilaštva BiH možemo ući u te arhive", riječi su Amora Mašovića, direktor Instituta za nestale osobe BiH.

U svojim arhivama BiH ima dva puta više nestalih u odnosu na sve zemlje regiona. Institut za nestale smatra da je potrebno izvršiti pritisak na institucije vlasti, jer bi završetak procesa traženja nestalih mogao donijeti trajno pomirenje u BiH. Jedan je to i od uvjeta koji BiH morati ispuniti na putu ka Europskoj Uniji.