U BiH se predsjednici stranaka biraju k'o u Sjevernoj Koreji - jedan kandidat i jednoglasno

stranke
Dok se u susjednoj Hrvatskoj vodi jaka unutarstranačka kampanja za predsjednika stranke, te veliki broj kandidata želi zamijeniti Andreja Plenkovića, u BiH je takvo što manje-više nepoznato. Prisjetimo se izbora, odnosno reizbora u najvećim strankama u BiH:

SDA

Izetbegovićev reizbor potvrđen je u rujnu na 7. Kongresu SDA, nakon što su prethodno svi lokalni odbori te stranke predložili samo njegovo ime za predsjednika.
Svi prisutni delegati su jednoglasno podržali Izetbegovićevo imenovanje za predsjednika SDA, konstatirao je Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA. Izetbegović je predsjednik SDA od 2015.

SNSD

Milorad Dodik za predsjednika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izabran je par mjeseci prije Izetbegovića.
Dodik je bio jedini kandidat na šestom saboru SNSD-a koji je održan u Laktašima kod Banje LukeIzabran je jednoglasno na sjednici najvišeg stranačkog tijela kojemu je nazočilo 1200 izaslanika. Političku stranku SNSD je 1996. osnovao Milorad Dodik. Ova stranka je vladajuća dugi niz godina u entitetu Republici Srpskoj.

HDZ BiH

Dragan Čović ponovo je izabran za predsjednika HDZ-a BiH u travnju prošle godine. Ni on nije imao protukandidata. Glasalo je ukupno 486 delegata, od čega je pet bilo nevažećih glasova, a 481 delegat glasao je za Čovića. Čović se na čelu HDZ-a nalazi od 2005. godine i od tada nema ni protukandidata, ni stranačkih neistomišljenika, barem javno.

Je li kroničan manjak protukandidata i jednoglasna podrška vođama rezultat ljubavi ili straha, teško je reći. Razvidno je jedino da se u BiH predsjednici najvećih stranaka još uvijek biraju kao negdje tamo – u Sjevernoj Koreji.