U BiH skoro 17.000 osoba sebi ne može priuštiti obrok

U BiH je sve više narodnih kuhinja koje svojim korisnicima osiguravaju obroke. Stručnjaci smatraju da se naša država nalazi na rubu egzistencije, a to su potvrdile i analize relevantnih institucija. U nešto više od 20 kuhinja širom zemlje godišnje pripremi više od tri miliona obroka za socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Crveni križ od svog postojanja vodi brigu o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

- Crveni križ KS u Centralnoj kuhinji priprema 1.500 obroka dnevno i skroman broj paketa hrane za najugroženije građane. Hrana se vozilima distribuira na 19 punktova, u sedam općina. Korisnici su životno ovisni o pomoći kuhinja, jer svakodnevno dobiju toplu kuhanu hranu, ispričala je u emisiji „Danas“ Eneida Višo“ sekretar Crvenog križa KS.

 U okviru obilježavanja Sedmice Crvenog križa od 08. - 15. maja upriličene su brojne akcije dobrovoljnog darivanja krvi, ali i druge aktivnosti kojima se nastojala ukazati važnost postojanja ove humanitarne organizacije.

- Nakon niza aktivnosti koje je sprovela ova humanitarna organizacija,volonteri Crvenog križa su upriličili i besplatno mjerenje šećera u krvi kao i mjerenje tlaka. Inače, građani Sarajeva su ali naši građani su se u velikom broju odazvali i darovali svoju krv, kazala je Višo.