U BiH stigla posljednja tura Pfizer vakcina od Evropske unije, ukupno 214.110 doza

.

Posljednji kontigent od 18.720 doza Pfizer vakcina iz Evropske unije stigao je u Bosnu i Hercegovinu danas čime je završena isporuka u okviru ovog mehanizma od ukupno 214.110 doza Pfizera. Ukupno je u okviru EU4Health u BiH isporučeno 1.302.110 raznih vrsta doza.

Današnja isporuka vakcina je dio obećanja od 650.000 vakcina Pfizer/BioNTech koje je finansirala Evropska unija, a namijenjene su Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Posljednji kontigent vakcina je stigao na sva odredišta ove sedmice, a isporuku je omogućila Austrija.

"Kao što smo obećali, kad sam posjetio Sarajevo prilikom isporuke prvih vakcina, u maju mjesecu, zemljama Zapadnog Balkana smo dostavili svih 650.000 doza Pfizer vakcina koje je finansirala EU. To potvrđuje snažnu solidarnost EU i njenih zemalja članica. Od početka pandemije, EU je odlučno djelovala pružajući podršku partnerima na Zapadnom Balkanu u zajedničkoj borbi protiv ove pandemije", rekao je Olivér Várhelyi, evropski komesar za proširenje i susjedstvo.

EU i njene zemlje članice ukupno su isporučile 1.302.110 doza različitih proizvođača vakcina za Bosnu i Hercegovinu za zaštitu od koronavirusa čime su pomogle BiH da kampanju vakcinacije podigne na viši nivo i osigura veći broj potpuno vakcinisanih građana.

Od 13,7 miliona eura izdvojenih u okviru EU4Health za podršku vakcinaciji protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini, još najmanje devet miliona eura ostaje za podršku nastavka kupovine vakcina.

Osigurali su i ukupno 95 miliona eura bespovratnih sredstava kao pomoć u borbi protiv koronavirusa. Osim 13,7 miliona eura iz granta EU4Health, EU je osigurala 7,76 miliona eura za pokrivanje medicinskih potreba. 73,5 miliona eura je izdvojeno za podršku društveno-ekonomskom oporavku. Osim toga, EU je obezbijedila 250 miliona eura makro-finansijske pomoći za Bosnu i Hercegovinu u vidu povoljnih kredita.