U bihaćkom džematu Brekovica obilježena mubarek noć Lejle-i berat

k

Mubarek noć Lejle-i berat je održana u džematu Brekovica, Medžlis IZ Bihać. U sklopu programa prisutnim vjernicima se obratio u svojstvu predavača Amir-ef. Čavak, glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf, a noćni namaz je predvodio Muhamed-ef. Begić, glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa. Pored brojnih džematlija, obilježavanju su prisustvovali imami, profesori i gosti iz drugih džemata. Nakon programa je upriličeno opušteno druženje.

"Ova večerašnja noć je noć sudbine, noć oslobođenja, noć šefa'ata, noć uzdizanja naših djela plemenitom Stvoritelju. Allahu biti pokoran i predan u ovim noćima je posebno dobročinstvo. Ova noć je veliki vjesnik mubarek mjeseca ramazana, koji nam dolazi uskoro i koji će u naše duše unijeti mnogo dobra. Vjernik Allahu i Njegovom poslaniku Muhammedu, a.s., pridaje uvijek najviše pažnje.

Vjernik je poput rijeke, koja lagano teče i od velike je koristi ljudima. A bujica, koliko god izgledala moćna, ona nestane, ali nažalost ostavi velike posljedice nakon što se povuče. Pokornost Gospodaru je stalna i konstantna, tako i mi moramo djelovati i činiti sve što možemo da ustrajemo u islamu čineći dobra djela." - istakao je Amir-ef. Čavak.

On se prisjetio lijepih druženja sa džematijama ovog džemata, kao i odlične saradnje koju je njegovao sa imamima i džematlijama drugih džemata dok je bio na dužnosti imama u Bihaću. Imam džemata Brekovica Nazif-ef. Horozović je u svom obraćanju istakao važnost obilježavanja ovakvih povoda, te se zahvalio Amir-ef. Čavku, kao i Muhamed-ef. Begiću i drugim prisutnim imamima i gostima, te pohvalio svoje džematlije da se stalno odazivaju na aktivnosti koje se realizuju u ovom džematu.

"Kao što nam je Gospodar dao brojna izvorišta Božije milosti u mjestima, također nam daje i prilike da popravimo svoj duhovni život tako što ćemo crpiti i prizivati Božiji blagoslov u izvorištima duhovnosti. Lejle-i berat je jedan takav izvor u kojem nastojimo da se približimo Stvoritelju i popravimo svoje duhovno stanje. Mi u našem džematu brinemo o našem duhovnom stanju, o našoj vjeri, našem namazu, našem odnosu prema Allahu, dž.š., i Njegovom Poslaniku, a.s. Život sa potpunim materijalnim pretpostavkama je manjkav, ako ove vrijednosti ne budu sastavni dio čovjekovog života na ovom svijetu.

Duša je prevažna da bi se zaobilazila, a najveći praznik duše je u zikrullahu i posvećenosti Bogu, što mi večeras i činimo." - poručio je Nazif-ef. Horozović Proučen je kratki zikr, a potom su obavili dva rekata nafile namaza zajedno.

Ovaj namaz je vrlo emotivno i predano predvodio Muhammed-ef. Begić.