U Bihaću i Sanskom Mostu stotine pacijenata neće ostvariti svoje biračko pravo

Glasački materijal
Za provedbu lokalnih izbora gradska i općinske izborne komisije u USK ulaze u završne pripreme i poznato je kako će glasati osobe zaražene koronavirusom i u samoizolaciji.

 

Međutim, još se ne zna kako će glasati pacijenti hospitalizirani u Kantonalnoj bolnici u Bihaću i Općoj bolnici u Sanskom Mostu.

U općinama i gradovima u USK, pored redovnih glasačkih mjesta su i mobilni timovi koji će obilaziti staračke domove, zatvore i bolnice, a zbog epidemiološke situacije sa koronavirusom formirani su i covid-mobilni timovi za osobe koje su zaražene ili su u samoizolaciji te je određen način na koji će glasati.

U Općoj bolnici u Sanskom Mostu trenutno je više od 30 pacijenata koji će vjerovatno ostati bez prava glasa jer je, prema odlukama CIK-a BiH, bolnica mobilnom timu morala dostaviti spisak pacijenata koji imaju pravo glasa 20 dana prije izbora.

Direktor Opće bolnice u Sanskom Mostu Mustafa Avdagić istakao je da se ne može pretpostaviti kada će biti u bolnici, a pacijenti koji leže na odjelima nisu na vrijeme prijavljeni mobilnom timu tako da neće imati pravo glasa i to bi mogao biti veliki problem.

Stotine pacijenata bi, zbog zakonskih propusta,  u Kantonalnog bolnici u Bihaću i Općoj bolnici u Sanskom Mostu moglo doći u situaciju da ne ostvare svoje zakonsko pravo da biraju predstavnike lokalnih vlasti.