U Bihaću i Velikoj Kladuši uhapšeno pet osoba zbog krijumčarenja migranata

Policijski službenici Državne agencija za istrage i zaštitu realizovali su akciju kodnog naziva „Ranac“, usmjerenu protiv krijumčarenja migranata.

Kako je saopćeno iz Državne agencije za istrage i zaštitu, na osnovu Naredbe Suda Bosne i Hercegovine izvršeni su pretresi na šest lokacija u Bihaću i Velikoj Kladuši. Akcija je izvršena uz podršku pripadnika Službe za poslove sa strancima BiH i policijskih službenika MUP-a Unsko-Sanskog kantona.

- Tom prilikom pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: mobilni telefoni, SIM kartice, rokovnici, razna dokumetacija. Navedeni predmeti se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela ''Organizovani kriminal'' iz člana 250. KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelom ''Krijumčarenje ljudima'' iz člana 189. KZ BiH i krivičnim djelom ''Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata'' iz člana 189a. KZ BiH. Na jednoj od lokacija pronađeno je sedam državljana Republike Iran, prema kojima inspektori Službe za poslove sa strancima preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti – navodi se u saopćenju iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Po završetku pretresa uhapšeno je pet osoba nad kojima se u službenim prostorijama SIPA-e vrši kriminalistička obrada, nakon koje će tužilac odlučiti o daljem statusu uhapšenih.