U Bihaću izložba radova Feride Kovačević- Levhe koje imaju dušu

asd
„Čistoća pisma proizilazi iz čistoće srca“ su riječi čuvenog kaligrafa Alija Mešhedija. Kaligrafija je krasnopis arapskih slova s kojim se ispisuju poruke, citati i simboli iz Kur'ana, hadisa i drugih izvora naše vjere.

Izložba kaligrafskih radova pod nazivom „Tragom aška“ autorice Feride Kovačević otvorena je na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Pored ljubavi prema ovoj vrsti umjetnosti, autorica izložbe nalazi svoju inspiraciju u Kur'anu, prirodi i u dobrim ljudima.

„Pisati Božiju riječ kroz krasnopis je posebna privilegija. U srednjoj školi nismo imali zastupljen ovaj predmet, ali sam kroz vannastavne aktivnosti nastojala  da se bavim ovom umjetnošću. Svoju inspiraciju pronalazim u Kur'anu Časnom, u prirodi, jer su pejzaži prisutni na mojim levhama koje kombiniram u zakrilne boje i inspiracija su mi plemenite osobine koje primijetim kod ljudi.“ - izjavila je autorica izložbe.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić je čestitao svojoj studentici i konstatovao da fakultet treba stajati iza svojih studenata i u njihovim afinitetima i vještinama koje možda ne uče u procesu nastave, a koje su korisne i značajne za njih i za društvo.

„Islamski pedagoški fakutet u Bihaću nastoji da bude podrška svojim studentima. Trudimo se da ne puštamo naše studente da prođu kroz fakultet bez da im ponudimo da se ostvare u svim svojim afinitetima i vještinama. Podrška ovoj izložbi je jedan mali znak pažnje našeg fakulteta prema našoj studentici i poruka da ovakve aktivnosti neće proći neprimijećeno i bez podrške od strane našeg fakulteta.“ – poručio je dekan Hodžić.

Merjem Šahinović, studentica prve godine Islamskog pedagoškog fakulteta je podijelila svoje impresije o izložbi i o autorici izložbe.
„Svidjela mi se je ova izložba. Ove levhe imaju svoju dušu i svoju poruku. S obzirom da se često družim sa autoricom ove izložbe, znam da je mnogo truda i vremena uloženo u ove prelijepe slike. Nadam se da će nastaviti usavršavati ovo što radi i da će njen trud i rad biti prepoznat od strane šire društvene zajednice.“ – poručila je Šahinović.

Na otvorenju izložbe uvodno ašere je proučio prof. dr. Muharem Štulanović, a značajnu podršku u pripremi ove izložbe je pružila asistentica na Islamskom pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. Nina Halilbašić.

Ferida Kovačević je rođena 2001. godine u Bužimu. Nakon osnovne škole završila je likovnu školu "Nusret Keskin - Braco" u Bihaću. Od drugog razreda srednje škole počinje aktivno raditi kaligrafske radove. Trenutno je studentica 1. godine na Islamskom pedagoškom fakulteta u Bihaću i ovo je njena prva samostalna izložba.