U Bihaću obilježen 22.mart – Svjetski dan voda

Danas je u Bihaću održana završna svečanost u povodu 22. marta, Svjetskog dana voda koju su ove godine zajednički organizirali Biotehnički fakultet, javna vodovodna preduzeća i Pedagoški zavod USK.

„Bila je ovo ideja naših profesora koju smo realizirali i obilježavanju  ovog dana dali jedan širi značaj organizirajući kantonalnu manifestaciju. To smo uspjeli zahvaljući našim partnerima, vodovodnim preduzećima ali i našim školama i fakultetima. Ovogodišnji moto manifestacije je „Niko ne smije biti izostavljen“ i nikog nismo ni izostavili“, kazao je Husein Vilić, dekan Biotehničkog fakulteta u Bihaću.   

Damir Felić, direktor JP „Vodovod“ doo Bihać izrazio je zadovoljstvo što su vodovodna preduzeća iz svih općina i gradova USK uzela učešće u ovom projektu i što je ova manifestacija  dobila značaj kakav i zaslužuje u kantonu, kao zelenom kanonu sa eko predznakom.

„Mi ovaj moto, „Niko ne smije biti izostavljen“ , živimo 24 sata, odnosno 365 dana u godini kroz  svoju redovnu djelatnost jer nastojimo nikoga ne izostaviti kroz vršenje  naših usluga. Zato je posao koji svakodevno radimo nešto što nam predstavlja zadovoljstvo jer pokušavamo kroz našu djelatnost zadovoljiti potrebe svih naših građana, naših cijenjenih korisnika“, dodaje Felić.

Ono što je posebno bitno istaći uz ovaj dan je činjenica da  je naša zemlja bogata vodenim resursima i da građani naše zemlje piju kvalitetnu vodu. No, da bi to tako i ostalo moramo uložiti sve napore da zaštitimo ono što imamo.

„BiH je među vodećim zemljama u Evropi po pitanju kvalitete vode. Naša voda ima osnovne tretmane prilikom obrade za piće, odnosno  nisu potrebni neki dodatni tretmani koji su neophodni u zemljama puno razvijenijim od naše. Njihovo tlo već je zagađeno pa su i takvi tretmani neophodni.

Za razliku od njih, mi imamo poprilično dobro tlo, dobre vodozaštitne zone  i zato moramo dati sve od sebe da ih kao takve i očuvamo“ istako je  direktor Felić čestitajući svim građanima BiH, a posebno grada Bihaća ovaj značajan ekološki datum.

Pored stručnih izlaganja o značaju i zaštiti vode, bez koje nije ni život moguć, na današnjoj svečanosti  proglašeni  su i najbolji učenički i studentski radovi.