U Bihaću odložena rekonstrukcija naftnog terminala vrijedna skoro 10 miliona KM

asd
Dugo najavljivana rekonstrukcija naftnog terminala u Bihaću, koja je trebalo da započne početkom proljeća ove godine, ponovo je odložena zbog žalbe jednog od učesnika u tenderskom odabiru izvođača radova na pomenutom projektu.

U preduzeću “Terminali FBiH” ističu kako su kao ugovorni organ u cijeloj situaciji dovedeni u vrlo težak položaj jer se već duži period, zbog ovakvih i sličnih problema, odlaže posao za koji je osigurano 9,7 miliona maraka.

– Ovo je stvar čiji ishod ne želim prejudicirati jer se sve odvija sukladno Zakonu o javnim nabavkama. Mi smo sa svoje strane osigurali sve što je bilo neophodno, počevši od sredstava, izvedbenog projekta do tenderske dokumentacije. Ne znam razlog zbog kojeg se sve dešava, ali se nadam kako će se stvari pokrenuti s mrtve tačke – kaže Hermedin Zornić, direktor pomenutog preduzeća, za Nezavisne novine.

On je dodao kako je potrebno obaviti rekonstrukciju i modernizaciju svih dijelova terminala kako bi zadovoljio važeće tehničke standarde i zakonske propise.

Objekat je izgrađen prije više od četiri decenije i kako u međuvremenu nije ulagano u njegovo održavanje, naposlijetku je stavljen van upotrebe.

Radi se o vrlo značajnom objektu za čitavu regiju, koji raspolaže podzemnim i nadzemnim rezervoarima čiji ukupni kapaciteti iznose oko 18.000 tona. Paralelno s građevinskim radovima, planirano je da se vode aktivnosti na osposobljavanju željezničkog kolosijeka koji vodi do samog terminala.

Inače, pomenuto javno preduzeće, sem naftnog terminala u Bihaću, vlasnik je takvih objekata u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Pločama u susjednoj Hrvatskoj.