U Bihaću održana treća po redu naučna konferencija o izazovima u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine

bihać konferencija
U organizaciji Pravnog fakulteta u Bihaću jučer je održana treća naučna konferencija naziva“ „Legislativni izazovi u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine“. Učešće su uzeli eminentni stručnjaci u oblasti prava, koji su izložili svoje radove. Drugi dio konferencije bio je posvećen promociji knjige akademika prof. dr. Mirka Pejanovića „„Bosna i Hercegovina – 30 godina od sticanja nezavisnosti“. Konferenciju su podržali Vlada USK-a i grad Bihać, a uručene su i zahvalnice donatorima i prijateljima ovog događaja.

 

BIHAĆ, 16. juna – Nemjerljiv je i nadasve za društvo važan značaj održavanja ovakvih konferencija, kako za razvoj nauke i aktueliziranje sveprisutnih društvenih problema uz iznalaženje rješenja, tako i za razvoj jedinica lokalne samouprave ali i Unsko-sanskog kantona, poručeno je sa jučer održane naučne konferencije „Legislativni izazovi u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine“. Da se radi o vrsnom događaju koji je u svojoj misiji i viziji okupio ljude od pera i nauke potvrdili su nam prof. dr. Suad Hamzabegović i prof. dr. Nevzet Veladžić.

U prvom dijelu ovog naučnog skupa svoje naučne radove predstavili su dr. Ismet Velić, ispred Pravobranilaštva BiH koji je predstavio rad naziva „Raspolaganje državnom imovinom u Bosni i Hercegovini“ i prof. dr. Mario Pavić s Pravnog fakulteta u Osijeku koji je izlagao o temi „Bosna i Hercegovina i Evropska socijalna povelja Vijeća Evrope“.

Drugi dio konferencije bio je posvećen promociji knjige akademika prof. dr. Mirka Pejanovića naziva „Bosna i Hercegovina – 30 godina od sticanja nezavisnosti“. Knjiga govori o historijskom kontekstu i međunarodnim okolnostima u kojima je došlo do međunarodnog priznanja, ali i onome što je BiH prolazila tokom 30 godina. Knjiga sadrži četiri cjeline, a to su Historijske pretpostavke i međunarodne okolnosti sticanja nezavisnosti BiH, Izazovi razvoja krajem 20. i početkom 21. stoljeća, Razvoj lokane samouprave u postdejtonskom periodu te Refleksija o državi BiH u naučnim raspravama. 

Organizatori konferencije imaju namjeru da ovaj događaj preraste u tradicionalni kako bi se na jednom mjestu okupili eminentni stručnjaci iz oblasti prava, te izlagali o aktuelnim problemima u legislativi Bosne i Hercegovine, sa nastojanjima da se iznađu optimalni pravci buduće pravne regulacije.

Konferenciju su podržali Vlada USK-a i Grad Bihać.