U Bihaću potpisan sporazum za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta

Jjj

U Gradskoj uprvi Grada Bihaća danas je potpisan Sporazum o provedbi Projekta razvoja navodnavanja  za podprojektno područje Bihać, a što podrazumijeva područja Klokot – Papari i Bakšaiš, a kojim se preciziraju rokovi za njegovu implementaciju. Osnovni ugovor ovog projekta potpisan je ranije. 

Sporazum su potpisali direktor Jedinice za implementaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. 
Ukupna vrijednost projekta je 1.988.265,91 KM i trebalo bi da omogući navodnjavanje za površinu od 86,6 hektara na pomenutim lokalitetima. 

Bihać je samo jedna od deset lokalnih zajednica u Federaciji BiH koja su projektna područja navodnjavanja poljoprivrednig zemljišta.
Potprisivanju Sporazuma prisustvovao je i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić koji je istakao važnost i benefite ovog projekta. 
Ministar Dedić je prisutnim iz Gradske uprave ukazao i na ostale projekte, kreditne linije kao i evropska grant sredstva do kojih poljoprivrednici u Federaciji BiH mogu doći u saradnji sa resornim ministarstvom, a što im uveliko može olakšati, ali i povećati proizvodnju. 

Pozvao je Gradsku upravu Bihaća da informišu svoje poljoprivrednike o programima za apliciranje za sredstva u Ministarstvu, zatim povoljne kreditne linije Garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, te novom IFAD programu.