U Bihaću završeno prvenstvo ŠSFBiH u šahu- šahistima ŠK„Cazin“ tri medalje

asd
U Bihaću je 23. maja u hotelu „Swiss“ završeno XXVII. Kadetsko i juniorsko prvenstvo Šahovskog Saveza Federacije BiH, u tehničkoj organizaciji ŠK „Bihać“.

Na prvenstvu je nastupilo 62 – dvoje mladih šahista i šahistica iz Šahovskih klubova i osnovnih škola sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.

Prvenstvo je igrano po dobnim grupama od 8,10,12,14,16,18 i 20 godina starosti, posebno za dječake i posebno za djevojčice.

Četiri prvoplasirana takmičara iz svake dobne grupe stekla su pravo nastupa na državnom prvenstvu BiH za 2021.godinu,koje se igra krajem juna u Tuzli.
 
Kadeti ŠK „Cazin“ osvojili su tri medalje. Zlatna medalja, pobjednički pehar i diploma u grupi do 10 godina pripali su Kekić Ahmedu, Srebrna medalja i diploma u istoj grupi Kekić Naidu, dok je brončana medalja i diploma u grupi do 16 godina pripala Seferagić Denisu. U istoj grupi četvrto mjesto je zauzeo Tatarević Muhamed, te time takodje stekao pravo nastupa i na državnom prvenstvu.
 
Sa područja našeg Kantona na prvenstvu je nastupilo 14 kadeta od čega 9 iz Bihaća i 5 iz Cazina. Od ostalih takmičara sa područja Kantona treće mjesto u grupi do 18 godina je zauzela Jaganjac Nedžma iz Bihaća.
 
Klubovi sa najviše osvojenih medalja na području Federacije su OŠK „Doboj Istok“ ,Akademija šampiona, ŠK „Čelik“ iz Zenice i OŠK „Junior“ Sarajevo.
 
Prvenstvo je proteklo u fer play i korektnim šahovskim nadmetanjima, uz dobru tehničku organizaciju i sudjenje, a za ugodan boravak i atmosveru pobrinuli su se vrijedni domaćini i osoblje hotela „Swiss“.