U borbi sa pozitivnim stavom: Šetnja za život udruženja oboljelih od karcinoma dojke 'Una' USK

asd
Članice Kantonalnog udruženja oboljelih od karcinoma dojka „Una“ Bihać i ove godine obilježile su „Dan roze vrpce i šetnju za život“. Na taj su način još jednom željele skrenuti pažnju na rano otkrivanje karcinoma dojke. Obilježavanjem ovog dana želi se podići svijest o raku dojke kao ozbiljnom javnom i zdravstvenom problemu...

Mjesec oktobar je međunarodni mjesec prevencije od karcinoma dojke, jednog od najučestalijih malignih oboljenja u svijetu. Rano otkrivanje zloćudne bolesti svakoj ženi daje više šansi za preživljavanje i potpuni oporavak. Zbog toga prevencija i rano dijagnosticiranje daju veliki doprinos borbi protiv karcinoma dojki.  

Inače, najmlađa oboljela osoba, registrovana u Udruženju „Una“, imala je 26 godina u momentu otkrivanja bolesti. Protekle tri godine, prošla je više operacija, a trenutno čeka rezultate analiza koje bi joj, očekuje, trebale potvrditi da je u potpunosti izliječena. Pred naše kamere nije željela, ali je poručila da je njeno najjače oružje u borbi protiv ove zloćudne bolesti - pozitivan stav.

Upravo takvim stavom i zajedničkim iskustvima ove hrabre žene uspjele su povezati cijeli kanton u jedno Udruženje. Kako bi sve funkcionisalo besprijekorno u ovoj asocijaciji društveno angažiranih žena, svaka lokalna zajednica ima svoju koordinatoricu.