U Bosanskoj Krupi nekoliko proizvodnih firmi traže radnike metalne struke

Od kada je i zvanično počeo sa radom, Centar za obuku i prekvalifikaciju u Bosanskoj Krupi zanimljiv je mnogima.

Od kada je i zvanično počeo sa radom, Centar za obuku i prekvalifikaciju u Bosanskoj Krupi zanimljiv je mnogima.

Polaznici su oni mlađi, ali i stariji, koji su u međuvremenu svoju šansu da dođu do zaposlenja vidjeli u promjeni zanimanja. U Bosanskoj Krupi više proizvodnih firmi traže radnike, uglavnom u metalnoj struci koja je u ovoj općini postala glavna industrijska grana. Načelnik Armin Halitović upravo u ovakvim projektima vidi šansu da mladi ljudi dobiju posao u svom gradu, a samim tim i ostvare se u svojim životnim i profesionalnim ambicijama. 

Općina Bosanska Krupa puno nade polaže u svoje poslovne zone, od kojih je jedna već premala da primi sve zainteresirane subjekte pa su lokalne vlasti odlučile aktivirati i poslovnu zonu pod nazivom „Vatreni mlin“. Uspješnu poslovnu zonu, u prostoru nekadašnjeg “Kombiteksa” vidi i stečajni upravnik ovog poduzeća. Dotrajale i devastirane pogone kupili su, uglavnom, domaći privrednici, dok je jedan dio pod zakupom, poput prostora koji je iznajmljen renomiranoj bihaćkoj mljekari “Meggle”. Trenutno svoju djelatnost ovdje obavlja više od 20 subjekata.

BK1.jpg

Mada je opće razmišljanje većine građana da nam je privreda na niskom nivou te da zbog ukupne klime u zemlji, radno sposobno stanovništvo, uglavnom mladi, odlaze iz BIH i Krajine, u Privrednoj komori smatraju da nije sve tako crno.

Ono što je dobro, da privreda u kantonu bilježi rast, istina još uvijek nedovoljnog inteziteta U Privrednoj komori naglašavaju i značaj projekta poput onog u aranžmanu USAID-a, koji  kroz grant sredstava nastoje pomoći privredi BIH, naročito manjim i srednjim preduzećima kako da poboljšaju konkurenrtnost na zahtjevnom tržištu.