U Brazilu preko 400 hiljada umrlih od korone, stručnjaci kažu da može biti i gore

Brazil
Ogroman rast broja zaraženih ove je godine gurnuo brazilske bolnice preko ruba

 

Brazil će u četvrtak postati druga država nakon SAD-a koja će premašiti broj od 400 hiljada umrlih od koronavirusa, a stručnjaci upozoravaju da bi dnevni broj mrtvih mogao ostati visok nekoliko mjeseci zbog sporog vakcinisanja i ublaženih restrikcija.

Ogroman rast broja zaraženih ove je godine gurnuo brazilske bolnice preko ruba, prenosi Reuters.

Dnevni umrlih blago je pao s vrhunca početkom aprila, kad ih je bilo četiri hiljade, zbog čega je dio lokalnih vlada ublažio restriktivne mjere. Epidemiolozi upozoravaju da bi to ublažavanje moglo povećati broj umrlih u narednim mjesecima jer se ne može računati s tim da će pandemiju zaustaviti samo vakcinisanje.

Dva stručnjaka predviđaju da će u Brazilu prosječno umirati više od dvije hiljade ljudi dnevno.

- Brazil će ponoviti istu grešku kao prošle godine - upozorava epidemiolog Pedro Hallal koji je vodio nacionalnu studiju o covidu-19. Što će Brazil sada učiniti? Vratiti se ublažavanju mjera, što će nas stabilizirati na 2 tisuće umrlih dnevno, kao da je takav broj umrlih od neke bolesti u jednom danu normalan.

Indija je trenutno prestigla Brazil po prosječnom dnevnom broju umrlih, iako ih Brazil sveukupno ima više sa svojom šest puta manjom populacijom. Virus se ubrzano širi zbog varijante P.1, otkrivene u Brazilu, za koju se vjeruje da je dva i pol puta zaraznija od originalnog soja.