U Brčkom aktivno 75 predmeta ratnih zločina, tužilaštvo formiralo još jednu optužnicu

32
U Tužilaštvu Brčko distrikta aktivno je 75 predmeta ratnih zločina, a ta pravosudna institucija formirala je još jednu optužnicu koju je potvrdio nadležni sud.

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv 63-godišnjeg Senada Pekića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Malom Bukviku, kod Brčkog, 1992. godine.

Pred Osnovnim sudom distrikta koji je potvrdio optužnicu, on je optužen da je, zajedno s nepoznatom osobom, suprotno zabranama iz Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, ubio trojicu civila.

"Pekiću se stavlja na teret da je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u toku vojne akcije na teritoriji predratne općine Brčko, u mjestu Mali Bukvik, kao komandir u 108. brigadi HVO-a, postupio suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, počinivši ubistvo civila. Kako se navodi u optužnici, on je 15. septembra 1992. godine, oko 11 sati sa NN osobom došao do civila srpske nacionalnosti koji su se nalazili u zbjegu u šumu i koji su uzvikivali da se predaju. Sumnja se da su čim su prišli civilima, NN osoba i Pekić izdvojili iz skupine braću G. R. i C. R, a zatim i K. I, te iz vojnog vatrenog oružja iz neposredne blizine pucali u njih svjesni da će ih lišiti života", navode iz brčanskog tužilaštva.

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo distrikta je okončalo 20. decembra 2023. godine podizanjem optužnice kojom Pekića tereti da je u saizvršilaštvu počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

"Njemu se stavlja na teret da je postupio suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i odredbi člana 3 stav (1) tačka a) Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12.08.1949. godine, kojom je propisana zabrana ubistava lica koja ne učestvuju neposredno u neprijateljstvima. Pošto je potvrdio optužnicu, Osnovni sud nastavit će postupak u ovom predmetu održavanjem ročišta za izjašnjenje o krivici optuženog", naglašeno je iz Tužilaštva distrikta.

S druge strane, ova pravosudna institucija u radu ima 75 predmeta ratnih zločina. Riječ je o istražnim predmetima manje složenosti, od kojih se prioritetno rješavaju istrage po poznatom osumnjičenom (KTRZ), dok se intenzivno radi i na rješavanju slučajeva po nepoznatnom počiniocu (KTNRZ).

"Rekapitulacija neriješenih predmeta ratnih zločina pokazuje da ovo tužilaštvo nema neriješenih predmeta u fazi prijave po poznatom počiniocu, dok je fazi istrage ostao neriješen samo jedan predmet. Naime, od tri neriješene istrage s početka godine, istekom planskog perioda ostao je neriješen samo jedan predmet, i to protiv lica koje je nedostupno organima gonjenja, usljed čaga je za njim raspisana potjernica", ističu iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Od planiranih KTRZ predmeta u fazi istrage, jedan je riješen obustavom istrage, a drugi podizanjem optužnice.

"Kao i na početku planskog perioda, u fazi KTNRZ istrage ostala su neriješena ukupno 72 predmeta, od kojih su 42 predmeta ustupljena od strane Tužilaštva BiH, a glavni razlog nerješavanja je nemogućnost otkrivanja počinioca krivičnog djela. U skladu s navedenim planom, ustupanjem drugom nadležnom tužilaštvu riješen je jedan KTNRZ predmet, koliko je i bilo planirano. U međuvremenu, u fazi KTARZ prijave, uz ranije otvoreni predmet koji se odnosi na proces revizije posmrtnih ostataka, otvoren je još jedan predmet ove vrste", kažu iz brčanskog tužilaštva.

U periodu najintenzivnijeg rada na predmetima ratnih zločina, od 2004. do 2014. godine, Tužilašvo distrikta procesuiralo je svih 14 osoba iz predmeta kojima je Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju u Hagu dodijelio A oznaku složenosti.

"Šestoro njih je u Brčkom pravosnažno osuđeno na ukupno 31 zatvora, i to: Kosta Kostić (15 godina), Konstantin Simonović (6 godina), Pero Rikanović (5 godina i 6 mjeseci), Monika Karan Ilić (2 godine i 6 mjeseci), Alekandar Ostojić (1 godina) i Dragan Živković (1 godina). Procesuiranje četiri osobe ustupljeno je drugim nadležnim organima, dok su istrage protiv isto toliko osumnjičenih obustavljene", navode.

U skladu s tada važećom državnom strategijom, procesuiranje tri osobe ustupljeno je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a za jednu od njih krivično gonjenje s ove instance proslijeđeno je Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije. Pravosuđu te zemlje, Tužilaštvo distrikta ustupilo je procesuranje jedne osobe.

Revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina usvojena je 2020. godine s ciljem da unaprijedi procesuiranje predmeta ratnih zločina pred domaćim sudovima i tužilaštvima, posebno kroz odgovarajuću raspodjelu predmeta između pravosuđa na nivou BiH, entiteta i distrikta Brčko.

Aneksom B Strategije predviđeno je efikasnije procesuiranje najsloženijih predmeta, među kojima su prije svih predmeti protiv lica s A-liste Pravila puta, odnosno predmeti s ranijom standardnom oznakom A.

 

Foto : Arhiva