U Bugarskoj 93 kilograma kontaminiranih jaja otišlo u sladoled

Home

U Bugarskoj 93 kilograma kontaminiranih jaja otišlo u sladoled

Bugarska agencija za bezbjednost hrane otkrila je prisustvo insekticida fipronil u još jednom kontigentu jaja isporučenih iz Njemačke, izvještava agencija BTA.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da su laboratorijska ispitivanja pokazala visok sadržaj fipronila u pošiljci jaja u prahu iz Njemačke.

Ukupno 500 kilograma tih jaja isporučeno je u Bugarsku. Oko 93 kilograma kontaminiranih jaja je već upotrebljeno u proizvodnji 12.500 kilograma sladoleda, koji je već povučen sa tržišta.

Preostala količina od 407 kilograma jaja u prahu biće uništena. Evropska komisija je 28. avgusta potvrdila notifikaciju bugarskih organa za bezbjednost hrane u Sistemu brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF).

Putem tog sistema sve države članice su obaviještene da je na evropskom tržištu distribuirana još jedna pošiljka jaja kontaminiranih fipronilom.

U toku je provjera farmi, magacina i proizvodnih pogona koji koriste proizvode od jaja širom Bugarske, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. Broj zemalja EU pogođenih skandalom zagađenih jaja sada se popeo na 18. Fipronil je insekticid čije je korištenje na životinjama koje su namijenjene lancu prehrane zabranjeno u Evropskoj uniji.

U Holandiji su uhapšene dvije osobe koje se terete da su u proizvode za uništavanje buha, krpelja i vaški na farmama ubacile fipronil, što je dovelo do kontaminiranja miliona jaja, izazvaši jedan od najvećih zdravstvenih skandala na Starom kontinentu.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavljeno: Wed, 30/08/2017 - 18:14

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top