U Bužimu juče odigran prijateljski šahovski meč - Cazinjani bolji od domaće sekcije iz Bužima 

Mmm

Juče je, u organizaciji Šahovske sekcije Saveza za sport i rekreaciju invalida Bužim odigran prijateljski šahovski meč između Šahovske sekcije i ŠK Ljiljan Cazin. 

Ekipni meč se igrao u punom sastavu na šest ploča u formatu koji se igra na klubskim takmičenjima. Igralo se dvokružnim sistemom uz tempo igre od 15 minuta po igraču. Nakon odigranih 12. partija i veoma neizvjesne brobe, pobjedu je odnijela gostujuća ekipa ŠK Ljiljan sa ukupnim rezultatom 6,5 : 5,5.

Po završetku prijateljskog ekipnog meča, organizovan je i pojedinačni brzopotezni šahovski turnir. Turnir se igrao 7. kola sa tempom igre od 5 minuta po igraču. Nakon odigranih 7. kola, prvo mjesto pripalo je Mirsadu Hebiloviću sa osvojenih 6. poena, drugi je bio Asmir Hozdić sa 5. poena, dok je treće mjesto pripalo Esadu Salkiću sa osvojenih 4,5 poena.

Osnovni cilj ovakvih aktivnosti je nastavak rada na zagovaranju ekipnog šahovskog takmičenjima na prostoru USK-a, čime bi se ovaj zanemareni sport značajno unaprijedio i podigao na viši nivo. Šahovski dan u Bužimu je protekao u veoma lijepoj i prijateljskoj atmosferi, a već su dogovoreni novi prijateljski mečevi koji će se igrati u narednom periodu.