U Cazinu zabilježeno uživanje opojnih droga i psihotropnih supstanci

Cz
Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 2°C, dok vodostaj Mutnice iznosi 1,10 metara.

 

Policijska stanica Cazin je imala jednu intervenciju u protekla 24 sata. Remećenje javnog reda i mira dogodilo se na Lojićki oko 11:30 sati, gdje je prilikom kontrole jedno lice zatečeno prilikom uživanja opojnih droga i psihotropnih supstanci.

 

Vatrogasna jedinica je imala mirnu noć bez intervencija.

 

Upozoravamo građane da je počeo kritičan period za izbijanje požara na otvorenim prostorima prilikom čišćenja parcela izazvanih paljenjem korova i suhog raslinja te pozivamo na dodatan oprez prilikom obavljanja spomenutih poslova. S tim u vezi Civilna zaštita je, u periodu povećane požarne opasnosti, pojačala i mjere osmatranja loženja vatre na otvorenim prostorima te direktnog upozoravanja građana na zakonske obaveze provođenja preventivnih mjera prilikom spaljivanja korova. 

 

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 37 pacijenata dok je sanitet korišten dva puta.

 

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 23:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Kada je u pitanju vodosnabdjevanje i elektrosnabdjevanje, nema planiranih radova.

 

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, zbog snijega koji je noćas padao u pojedinim predjelima BiH, saobraća se nešto sporije. Kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima.

Posebno izdvajamo dionice: Prozor- Jablanica-Posušje, Izačić-Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Posušje-Tomislavgrad-Livno-Glamoč-Bosansko Grahovo, Tomislavgrad-Kupres- Bugojno, Vlasenica- Han Pjesak, Foča-Gacko, Sarajevo- Rogatica, Sarajevo- Olovo- Kladanj gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Šuice, Livna i Glamoča pričinjava jak vjetar.

 

Vozače napominjemo da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno.

 

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

 

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

 

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

 

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 

Zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj na GP Izačić ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi.