U četiri kantona porodilje primaju oko 1.000 KM mjesečno, ministar Halkić: ‘Nemamo dovoljno novaca u budžetu’

-

Visina porodiljske naknade u Federaciji Bosne i Hercegovine nije ujednačena u svim kantonima. Dok u Kantonu Sarajevo, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom porodiljske naknade iznose oko 1.000 KM, u ostalim kantonima one su znatno manje.

U Unsko-sanskom kantonu porodiljska naknada iznosi 55 posto najniže plaće u Federaciji, a što konkretno iznosi 327,80 KM, a isplaćuje se u trajanju od 12 mjeseci.

Kako je kazao ministar zdravstva i socijalne politike USK Muris Halkić, drže se Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom koji je usvojila Vlada FBiH.

– Mi pripremamo budžet za narednu godinu, mislim da mi nemamo dovoljno novaca u budžetu da mi to možemo tako finansirati. Druga stvar, mi ćemo sad podijeliti Ministarstvo, bit će odvojeno zdravstvo i socijalna politika. Ne znam šta će novi ministar – govori Halkić.

Realno gledajući, dodaje on, nemaju dovoljno sredstava da iznesu povećanje.

– Hvala Bogu, imamo porast broja porodilja. Sada imamo problem oko isplata jer u budžetu nije planirano toliko i moramo raditi rebalans. Uglavnom, nema naznaka ni indicija da će biti povećanja – zaključuje Halkić.

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Milenko Bevanda kratko je kazao kako će rješavati stvari u skladu sa mogućnostima.

– Još je prerano, mi smo premalo tu. Ja još snimam situaciju. Ja sazivam službe, prikupljam informacije. Sve što bude na korist našim pacijentima, ja ću sigurno staviti na dnevni red – naveo je ministar.

Novčana pomoć nezaposlenoj porodilji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu iznosi 400 KM mjesečno, a isplaćuje se 12 mjeseci. Također, porodilja dobije i jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta u iznosu 400 KM.

Kako nam je rekao ministar zdravstva i socijalne politike Posavskog kantona Damir Živković, naknada za porodilje isplaćuje se u iznosu 400 KM mjesečno u trajanju od 12 mjeseci. Pitali smo ga planiraju li povećanje ove naknade.

– Da, u pripremi imamo nešto. Vidjet ćemo kako će nam proći budžet za iduću godinu, pa ćemo onda znati konkretno – odgovorio nam je Živković.

I ministra zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona Antu Matića pitali smo je li u planu povećanje porodiljskih naknada u ovom kantonu, gdje porodilje primaju novčanu pomoć u visini 55 posto minimalne plaće u FBiH.

– Ne znam, mislim da nije. One su trenutno vezane za prosječnu plaću. Ovi drugi kantoni koji su išli na te iznose su u debelim deficitima i ne znaju sad kako će izaći iz toga. Mislim da je to slučaj u ZDK. Kada nešto daješ nekom pravo, moraš biti oprezan koliko daješ. Treba biti odgovoran – kaže Matić.

Matić dodaje kako ne može za sada ništa još reći na ovu temu.

– Vidjet ćemo koliko bude budžet dozvoljavao da sve osobe koje ostvaruju neka prava preko Vlade, gledat ćemo da ugradimo, da pokušamo što bolje zaštititi sve skupine – zaključuje on.