Gradsko vijeće Bihać: U četvrtak 26. jula 2018. godine mirni protest ispred Vijeća ministara BiH

Još 25. juna na tematskoj sjednici koju je Gradsko vijeće Bihać održalo povodom migrantske krize u Bihaću donesena je odluka o odlasku na protest u Sarajevo

Nakon toga je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio svoj dolazak u Bihać. U nadi da će tom prilikom predstaviti konkretne korake, mjere i planove za rješavanje tog problema, protesti su prolongirani. Kako do danas po tom pitanju na terenu nije učinjeno ništa konkretno, kolegij Gradskog vijeća odlučio je da se 26. jula organiziraju mirni protesti u Sarajevu ispred sjedišta Vijeća ministara.

“S obzirom da zbog problema povećanog broja ileglanih migranta Grad Bihać trpi najveću štetu, a nadležne institucije, unatoč našim apelima, molbama i zahtjevima još uvijek nisu ništa značajno poduzele na terenu, a s da Grad kao lokalna zajednica nema više nikakve nadležnosti ni alate u rukama za prevazilaženje ove situacije, shodno usvojenim zaključcima Gradskog vijeća Bihać, predstavnici Grada i Gradskog vijeća Bihać i Gradonačelnik 26. jula 2018. godine sa početkom u 11 sati održat će mirni protest ispred sjedišta Vijeća ministara BiH u Sarajevu.

"Želim naglasiti da mi od toga ne želimo da pravimo nikakvu politiku, na proteste dolaze vijećnici pripadnici svih političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću Grada Bihaća, to je jednostavno naš posljenji vapaj kako bi pogled oni u Sarajevu čija je to nadležnost dosegao do nas u Bihaću, da konačno shvate koliki je to problem za nas i da učine nešto. Pozivamo sve građane koji žele, da nam se pridruže“, saopštio je predsjedavajući Gradskog vijeća Davor Župa. Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić i predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Davor Župa danas su još jednom pismenim putem od Vijeća ministara BiH zatražili prijem delegacije Grada Bihaća i Gradskog vijeća Bihać u vrijeme zakazanih protesta, kako bi iznijeli svoje zahtjeve.

KABINET GRADONAČELNIKA

Izvor: