Vijeće Suda u Hagu odlučilo: U cijelosti odbijena žalba Ratka Mladića

Međunarodni rezidualni mehanizam za tribunale za ratne zločine (MICT) odbio je u cijelosti novu apelaciju Ratka Mladića.

Ovaj osuđeni ratni zločinac žalio se krajem maja na pogoršano zdravstveno stanje i tražio ponovo da ga pregledaju ljekari iz Rusije i Srbije, te da se liječi u Rusiji.

Mladić se požalio i na loše ophođenje osoblja u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu u Hagu. Posebno je kritizirao rad medicinskog osoblja, te tvrdio da ga "neadekvatno tretiraju". On je u nekoliko navrata otkrio identitet osoba koje brinu o njemu, a uposlenici su MICT-a.

Petočlano vijeće, kojim je predsjedavao Teodor Meron (Theodor), ocijenilo je da su pritužbe neosnovane i u cijelosti je odbacio Mladićeve pritužbe. Zamjerili su Mladiću, ali i "drugim stranama" na nekorektnom tretmanu uposlenika MICT-a i naredili da se osoblje oslovljava u skladu s titulama koje ima, a njihov se identitet ne smije objavljivati, osim ako Sud to ne odobri.

Ratko Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor u novembru prošle godine.

U pritvorskoj jedinici u Hagu on čeka ishod žalbe na tu presudu. Nakon toga bit će prebačen u neku od država koje s MICT-om imaju ugovor da u svojim zatvorima čuvaju ratne zločince.