U Domu naroda uskoro je prvi test za Dodika da pokaže da je zainteresovan za evropski put BiH

.
Milorad Dodik će imati priliku da na sljedećoj sjednici Doma naroda Bosne i Hercegovine pokaže da riječi upućene njemačkoj ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock nisu samo predstava za europske zvaničnike nego stvarna namjera da se ostvari napredak na putu ka Europskoj uniji.

Dodik je nakon sastanka sa njemačkom ministricom Baerbock izjavio da je tražio omekšanje briselske administracije i kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu. Da je ovo njegov iskreni stav imati će priliku da dokaže na narednoj sjednici Doma naroda Bosne i Hercegovine.

Naime, tokom razgovora na sastanku sa šeficom njemačke diplomatije na poziv Šefika Džaferovića Dodiku da njegova stranka u Domu naroda Parlamenta BiH podrži Zakon o sukobu interesa i Zakon o VSTV-u, lider SNSD-a je kazao da "to neće proći", potvrđeno je za Klix.ba.

 

Da li je Dodik impulsivno odgovorio ili ne pokazat će vrijeme. Međutim, ono što je simptomatično je činjenica da je Dodik nakon tog istog sastanka pričao kako je za evropski put BiH te je tražio savjete i od Baerbock.

 

Podsjetimo, Predstavnički dom BiH je na jučerašnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Usvajanjem ovih zakona u Domu naroda učinio bi se veliki korak u ispunjavanju 14 uvjeta Europske unije koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi dobila kandidatski status.

Za usvajanje zakona neophodna je podrška tri delegata Dodikovog SNSD u klubu srpskog naroda u Domu naroda Bosne i Hercegovine. Glasanjem za usvajanje zakona, Dodik može pokazati da ne opstruira put Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji i da njegova snishodljivost prema evropskim liderima nije samo dio predstave.