U Drinu bačene 603 crvene ruže za žrtve

Bratunac
Obilježavanje 28. godišnjice zločina nad Bošnjacima

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred gradskog stadiona, logora fiskulturne sale OŠ „Branko Radičević“, bacanjem 603 ruže s Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu i obilaskom mjesta masovne grobnice Redžići, preživjeli Bratunčani danas su se sjetili svih žrtava ubijenih početkom agresije na BiH.  

Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunac, kaže da je kroz fiskulturnu salu OŠ „Branko Radičević“ prošlo oko 700 ljudi. 

- U susjednoj zgradi bio je  logor za žene i djecu od tri godine. Prvu noć u muškom logoru ugušilo se šest Bošnjakinja, a pred našim očima za jedan dan ubijeno je 68 civila. Oslobođeno je 420, dok je ubijeno 200 zatočenika. Za zločine u bratunačkom logoru još niko nije procesuiran- naglasio je Ahmetović.

Sjećanje na civilne žrtve zločina, kojeg su u prvoj polovini maja 1992. godine počinile jedinice JNA, policije, teritorijalne odbrane i paravojne srpske snage, počelo je prije sedam dana, posjetama brojnim stratištima i mjestima masovnih grobnica na ovoj općini te odavanjem počasti za 69 civilnih žrtava sela Glogova.

Svi civili Bošnjaci iz Bratunca i prigradskih naselja 9. maja 1992. godine bili su zatočeni na gradskom stadionu, gdje su im oduzeti dokumenti, novac i nakit, a zatim su sposobni muškarci odvedeni u školsku fiskulturnu salu, gdje su mučeni i ubijani.

U Bratuncu je od 1992. do 1995. godine ubijeno 3.589 bošnjačkih civila. Na šehidskom mezarju  Veljaci do sada je ukopano 296 žrtava od čega 52 žene i 43 djece, koji su ekshumirani iz 70 masovnih grobnica, otkrivenih na bratunačkoj općini. 

Traga se za još oko 3.000 nestalih.