U EU od 2021. samo uz odobrenje

Svi koji žele putovati u Evropsku uniju, a da im ne trebaju vize, uskoro će ipak morati dobiti odobrenje za ulazak u zemlje Šengenskog sporazuma. 

Evropski parlament potvrdio je dogovor institucija EU da će nosioci pasoša 60 država ili teritorija, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, od 1. januara 2021. godine prvo morati ispuniti zahtjev za ulazak.

Oslobođeni plaćanja

Sve će se raditi putem interneta ili na prvom graničnom prijelazu u EU, aplikacija će koštati sedam eura i važit će tri godine. Osobe mlađe od 18 i starije od 70 godina oslobođene su plaćanja.

U okviru novih mjera koje je EU donijela, uspostavljen je i sistem odobrenja i praćenja putnika unutar Unije (ETIAS). Namijenjen je unapređivanju sigurnosti i provjeri osoba koje putuju, a mogle bi predstavljati sigurnosni izazov, visoki zdravstveni rizik po EU ili se bave švercom migranata.

Svako ko želi u države Šengena, morat će prethodno ispuniti poseban formular, putem interneta, u kojem će unijeti: osnovne lične podatke i podatke iz putne isprave te navesti granični prijelaz ka EU koji kani prijeći.

Svaki aplikant morat će izvijestiti i o tome je li osuđen za ozbiljna nedjela, poput terorizma ili ratnih zločina, seksualnu eksploataciju djece, šverc migranta... za period od proteklih 20 (terorizam) ili 10 godina (ostala zlodjela).

Isto tako, aplikanti će morati izvijestiti EU i o tome je li im uskraćen boravak u nekoj od stranih država i zašto.

Razvijena je i posebna aplikacija za mobitele kako bi se ovi podaci mogli unijeti i putem tih uređaja. Bit će uspostavljeni i kiosci na granici sa EU na kojima će se na licu mjesta moći aplicirati.

Automatski odgovor

Kada se podnese zahtjev, podaci iz njega automatski će se obrađivati i provjeravati kroz sigurnosne sisteme institucija EU od Europola do Interpola. Ako je sve u redu, u roku od nekoliko minuta ulazak je odobren.

Ako ima bilo šta sumnjivo, aplikant će dobiti obavijest da se njegova prijava posebno provjerava i morat će čekati ishod.

Odgovor na te provjere mora uslijediti u roku od 96 sati.