U formiranje državne vlasti lideri krenuli s "lakšim" pitanjima: Šta će biti s uslovima za NATO

Ako je suditi prema današnjim porukama budućih partnera na državnom nivou Bakira Izetbegovića (SDA), Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ), u narednim sedmicama se može očekivati formiranje državne vlasti. Ipak, za sada je nejasno kako će premostiti ključni kamen spoticanja - put u NATO.

Izetbegović je kazao da danas ništa konkretno nije definisano, već su raspravljali o "lakšim" pitanjima. 

Do kraja sedmice Izetbegović, Dodik i Čović razgovarat će još dva puta, kako bi definisali uslove i konačno formirali državnu vlast. Lider SDA Bakir Izetbegović danas je kazao da očekuje u narednih sedmicu ili dvije da će biti poznat mandatar za sastav Vijeća ministara.

Sistemom rotacije mandatar bi trebao biti iz reda srpskog naroda, a to je Zoran Tegeltija iz SNSD-a. Upravo je SDA, uz podršku DF-a, odnosno Željka Komšića koji uz Šefika Džaferovića u Predsjedništvu BiH treba dati saglasnost mandataru za sastav Vijeća ministara, odugovlačila taj proces zbog dobro poznatih stavova SNSD-a kada je u pitanju NATO put BiH.

Da bi BiH krenula putem aktivacije Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), poslije dobijanja zelenog svjetla zemalja članica Alijanse, naredna stepenica je usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa koji je na Vijeću ministara BiH.

Ukoliko bude formiran novi saziv Vijeća ministara očekuje se da usvajanje tog plana neće biti stavljeno na dnevni red, pravdajući to stavom RS-a da BiH treba biti neutralna u vojnom smislu, uprkos ranije iznesenim stavovima države za članstvom u NATO savez.

Sada se postavlja pitanje na koji način će lideri stranaka koje će činiti okosnicu buduće državne vlasti (SDA, SNSD i HDZ) dogovoriti to pitanje, koje nije jedno od onih lakših, kako to danas spomenu Izetbegović.

"Mislim da jednostavno svi trebamo naći načina da se u skladu sa ranijim zakonima stvari kreću u BiH po svim bitnim pitanjima, pa i po pitanju aktivacije MAP-a" rekao je Izetbegović danas nakon sastanka.

Kakav će način pronaći Dodik i Izetbegović trebale bi otkriti naredne dvije sedmice, kada se očekuje imenovanje Vijeća ministara.

Do kraja ove sedmice SDA će imati i odvojene sastanke sa SBB-om, PDA i A-SDA, strankama koje bi trebale participirati u državnoj vlasti, kako prenosi klix.ba.