U Hrvatskoj se krade toliko EU novca da policija osniva poseban tim za to

23232323
Tužitelji iz Ureda evropske tužiteljice imaju direktan pristup bazama podataka hrvatskog MUP-a

Hrvatska je odredila policajce koji će raditi isključivo na krivičnim djelima iz nadležnosti Ureda europske javne tužiteljice (EPPO), što znači na otkrivanju prevara s novcem iz fondova Evropske unije, carinskim i poreznim prevarama te prevarama i utajama PDV-a, piše danas Jutarnji list.

Time je očito oformljen tim policajaca koji će se baviti isključivo eurokriminalom, krivičnim djelima koja se najčešće izvode u prekograničnoj trgovini roba, onime što nazivamo kriminalom bijelih kragni.

Procjena je Laure Kövesi, europske javne tužiteljice, da se godišnje tim krivičnim djelima ukrade oko 60 milijardi eura, a kako bi potraga za počiniteljima tih krivičnih djela bila uspješnija, predstavnici MUP-a su Tamari Laptoš, šefici hrvatskog Ureda europske tužiteljice, predali popis djelatnika koji će ići na dodatnu obuku i raditi na predmetima iz nadležnosti EPPO-a.

Dodatna edukacija

Na temelju sporazuma o saradnji koji je u Luksemburgu potpisao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tužitelji iz Ureda europske tužiteljice imaju direktan pristup bazama podataka hrvatskog MUP-a, čime se skraćuje put do potrebnih podataka, a istodobno ubrzava proces provjere i otkrivanja kaznenih djela u nadležnosti EPPO-a.

Nacionalni tužitelji EPPO-a time su dobili potrebne ovlasti, uz odredbe o povjerljivosti i zaštiti podataka, da nesmetano koriste baze podataka MUP-a. EPPO-u je dostavljen popis djelatnika koje je MUP odredio da rade na predmetima iz njene nadležnosti.

Dodatna edukacija

Riječ je o većem broju no što je zatraženo i ti su ljudi spremni već sutra početi s dodatnom edukacijom, kažu u MUP-u dodajući da će se ta edukacija najvjerojatnije odnositi na upoznavanje s potrebnom legislativom, budući da policijska znanja i vještine ionako imaju.

Hrvatski policajci ionako već rade na takvim slučajevima, ali EPPO će vjerojatno biti više zainteresiran za prevare u iznosima iznad 10 milijuna eura, pretpostavlja se u MUP-u. To ne znači da će kaznena djela manje vrijednosti biti ignorirana, samo bi progon i zastupanje optužnica mogli raditi i hrvatski tužitelji, piše novinar Jutarnjeg lista Boris Vlašić.

 

Foto : MUP HR