U Istanbulu održana zabranjena Povorka ponosa, policija uhapsila najmanje 15 ljudi

.
Turska policija privela je u nedjelju najmanje 15 osoba u Istanbulu zbog sudjelovanja na zabranjenoj LGBT paradi ponosa, kad je pretragom ulica stigla na mjesto događaja, nakon što su se sudionici već bili razišli, rekao je svjedok za Reuters. Policija je odbila komentirati događaj.

 

Ured guvernera Istanbulske regije priopćio je ranije u nedjelju da Povorka ponosa neće biti dopuštena. Turska policija blokirala je središte Istanbula kako bi spriječila održavanje povorke, zatvorila metro stanice i blokirala promet na glavnim ulicama.

Stranka pravde i razvoja (AK) predsjednika Tayyipa Erdogana s islamskim korijenima pooštrila je svoju retoriku protiv LGBT zajednice tijekom proteklog desetljeća i zabranila marševe ponosa od 2015. godine, navodeći “sigurnosne razloge”.

Ured guvernera Istanbula označio je organizacije koje pozivaju na Povorku ponosa nezakonitima.

Nakon zabrane, LGBT skupine okupile su se u drugom dijelu Istanbula, na azijskoj strani, a predstavnik skupine pročitao je izjavu u kojoj je stajalo da se “nikada ne umorimo od obmanjivanja policije i prisiljavanja da se bave s nama.”

“Zatvorili ste sve ulice i trgove, zaustavili ste život cijelog jednog grada, ali ste zaboravili da ćemo probiti i kamen i pronaći jedni druge ako treba.”

Policajci su pretraživali ulice tražeći prosvjednike i priveli najmanje 15 ljudi, rekao je Reutersov svjedok.