U Italiji rekordne temperature: Ciklon vrućina nosi naziv čuvara trećeg Danteovog kruga pakla

.

Temperature u Italiji bi mogle da se približe obaranju evropskog rekorda u danima pred nama, a sve jer je očekivani toplotni talas zahvatio evropski kontinent.

Anticiklon - područje visokog pritiska - po imenu Cerberus do srijede će uzrokovati da temperature iznad 40 stepeni Celzijusa u većem dijelu zemlje, a predviđa se da će ostrva Sicilija i Sardinija podnijeti najveći teret na s rekordnih 47 - 48 stepeni.

To je prvi veliki toplotni talas koji je zahvatio Italiju ove godine i dolazi nakon proljeća i ranog ljeta obilježenih olujama i poplavama.

Rekord za najvišu temperaturu u evropskoj historiji oboren je 11. augusta 2021. godine, kada je u Floridiji, gradu u sicilijanskoj provinciji Sirakuza, registrovana visoka temperatura od 48,8 stepeni.

"Znamo da će biti temperature iznad 40 ili 45 stepeni Celzijusa. Mogli bismo se približiti rekordu. U svakom slučaju, nivoi će biti veoma visoki", rekao je profesor Luca Mercalli, predsjednik Italijanskog meteorološkog društva.

Očekuje se da će intenzivne vrućine potrajati oko dvije sedmice u centralnim i južnim dijelovima Italije, dok će se na sjeveru malo smiriti.

Davanje imena anticiklonu po Cerberu, troglavom psu čudovištu koji u grčkoj mitologiji čuva kapije u podzemni svijet, nije slučajno, rekao je meteorolog Stefano Rossi za La Stampa. Cerber se pojavljuje u Danteovom Infernu, gdje čuva treći krug pakla.

"Metaforički, tri glave ukazuju na tri glavne klimatske zone na koje će Italija biti podijeljena", rekao je Rossi, dodajući da nivoi vlage neće pasti ispod 22 u većem dijelu zemlje.

Toplotni talas takođe zahvata Francusku, Njemačku, Španiju i Poljsku.