U IZGUBLJENOM SISTEMU VRIJEDNOSTI: Država koja štiti kriminal, ne osuđuje genocid, nagrađuje korupciju

 

U Vijeću ministara BiH, novoj državnoj vladi, participiraju političari presuđivani i optuživani za krivična djela.

U novom sazivu Parlamentarne skupštine BiH mnogi poslanici i delegati imali su “problema sa zakonom”. Što bi naši organi reda rekli – odranije su poznati policiji.

Novi državi premijer osuđivan je za nesavjestan rad u službi.

Državni minstar sigurnosti jedno je vrijeme proveo u pritvoru.

Još uvijek nepotvrđeni državni ministar za ljudska prava ima optužnicu za vratom za netransparentno trošenje budžetskih sredstava i teške optužbe za mobing uposlenice.

Jedan od članova nove Vlade godinama je radio za interese hrvatske obavještajne službe a protiv interesa svoje države, a još jedan novi član Vijeća ministara uspio je da kupi stan od 130 kvadrata za 920 maraka, u vrijeme kad je bio premijer FBiH.

Jedan od ministara u novom Vijeću ministara uspio je da razvije i biznis “proizvidnje prirodne rakije“, koja nije prirodna, ali koga briga.

Naredni dolazi iz stranke čiji je lider najveći lijevi desničar u državi, ali svoj obraz ne daje nizašta. E taj ministar iz te stranke je svojevremeno podržao samoproglašenog četničkog vojvodu Nikolu Poplašena za člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta.

Nadredni ministar u novoj državnoj vladi poznat je po aferi papak, a jedna od novih žena-ministrica po vlastitim vezama sa Muslimanskim bratstvom, odnosno šejhom Jusufom El Karadawiem.

U naredne četiri godine, da ne zaboravimo, šef Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i sigurnost bit će Asim Sarajlić, široj javnosti poznat i kao optuženik iz predmeta “zapošljavanje za lovu”, koji je rezultirao i samoubistvom konja u vlasništvu drugog optuženog, Amira Zukića.

U naredne četiri godine predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamenta BiH za evroatlanske integracije bit će slabo elokventni Nikola Lovrinović, inače političar poznat po “oštrim” kseonofobnim stavovima, član stranke čiji šef glumi najvećeg “najeroupejca” u državi dok istovremeno čini sve u njegovoj moći da opstruira demokratske procese i obesmisli institucije države nad kojima su šapu stavili HDZ-ovci.

Kandidat za novog direktora SIPA-e, ili što bi stranci rekli “bosanskog FBI”, je Darko Ćulum, višestruko kompromitirani direktor policije RS, široj javnosti poznat kao jedan od zvaničnika koji su zbog propusta i niza opstrukcija istrage u predmetu ubistva mladića Davida Dragičevića morali da budu smijenjeni.

U naredne četiri godine “svoje narode” kao delegati u Domu naroda Parlamenta BiH predstavljat će i oni koje je, prema vlastitom priznanju, nekadašnji direktor Uprave policije FMUP-a a današnji generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić svojevremeno “tretirao”.

Kao šlag na tortu, srpski i hrvatski delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH jučer su glasali protiv zakona koji bi regulirao pitanje zabrane negiranje genocida i ratnih zločina.

Ima li boljeg, utemeljenijeg dokaza da smo postali društvo poremećenog sistema vrijednosti? Prepušteni sami sebi. Nad kojim se vrše eksperimenti. Ako nam to nikad nije bilo jasno – oni se svim silama trude da nas ubijede da u ovoj državi moraš da budeš što gori da bi imao neku šansu da prođeš što bolje.

Ljudi nam odlaze, cijele porodice. Društvom vlada korupcija i kriminal, mladi su zadojeni nacionalizmom, hranu im u izobilju bacaju etnonacionalisti. Ne postoji kritična masa normalnog svijeta, jer oni najnormalniji među nama odlaze.

Ima li nade za nas?