U Jadranskom moru uočene nove otrovne vrste riba

.
Topla klima pogoduje širenju i uspostavljanju populacija

 

U Jadranskom i Sredozemnom moru zabilježena je pojava novih vrsta riba, i to otrovnih, neuobičajenih za ovo morsko područje.

Tokom 2022. i 2023. godine prvi put je zabilježena pojava nekih novih vrsta riba, a jedna od njih je tzv. riba vjeverica.

Nedavno je u Jadranskom moru zabilježena vrsta gonič iglica (Tilosurus crocodilus), dok se riba vjeverica prvi put pojavila u Jadranskom moru 2022. godine u Italiji kod Trsta.

Kako su rekli iz hrvatskog Ministarstva ekonomije i održivog razvoja, ovo je suptropska riba atlantskog porijekla, koja u svom prirodnom rasprostranjenju živi duž koraljnih grebena na dubini od nula do 180 metara.

- U zapadnom dijelu Atlantskog okeana, porijeklom je s područja od Sjeverne Karoline u SAD do Brazila, zatim na otoku Vaznesenje i Sveta Jelena u centralnom dijelu južnog Atlantskog okeana i od Gabona do Angole u istočnom dijelu okeana - navode.

Dodaju da kod ovih, kao i kod drugih morskih i suptropskih vrsta, topla klima pogoduje širenju i uspostavljanju populacija, a zbog zagrijevanja mora usljed klimatskih promjena, ova i druge strane vrste mogle bi da se šire na druga područja.

Također pozivaju građane da prijave sve strane vrste koje primijete.

Foto: Morski.hr