U Japanu umrla žena nakon vakcinisanja Pfizerom, uzrok smrti i dalje nepoznat

.
Možda je slučajnost, potrebno je prikupiti više informacija kako bi radne grupe procijenile situaciju, naveo je ljekar

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je da je žena u šezdesetim godinama umrla nakon što je primila Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa, a još nije utvrđen uzrok njezine smrti.

 

Šezdesetogodišnjakinja je umrla od krvarenja u mozgu tri dana nakon što je primila vakcinu, objavilo je ministarstvo, dodavši da je moguće da ta dva događaja nisu povezana.

 

Cijepljena je u petak i sumnja se da je pretrpjela krvarenje u mozgu tri dana kasnije. To je prvi prijavljeni smrtni slučaj nakon cijepljenja u Japanu.

 

- Krvarenje u mozgu za koje se sumnja da je uzrok nije tako rijetka pojava među ljudima u dobi od 40-ih do 60-ih godina. Ovaj put, na osnovi primjera iz inozemstva, čini se da nema poveznice između krvarenja u mozgu i cjepiva protiv koronavirusa. Možda je slučajnost, potrebno je prikupiti više informacija kako bi radne grupe procijenile situaciju - navelo je ministarstvo mišljenje Tomohira Moria, ljekara koji savjetuje vladu.

 

Pfizerovi zvaničnici u Japanu nisu bili dostupni za komentar. Pfizer je u novembru rekao da je njegovo cjepivo djelotvorno u svim dobnim i etničkim grupama te da nema velikih nuspojava, što je bio znak da imunizacija može biti provedena širom svijeta.

 

Zdravstvene vlasti u svijetu pohvalile su brz razvoj sigurnog i djelotvornog cjepiva, ali su upozorile ljude s kroničnim zdravstvenim teškoćama da se prvo savjetuju s liječnikom.

 

Japan je kao posljednja članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta počeo program vakcinisanja 17. februara. Dosad je primio tri pošiljke cjepiva Pfizera i BioNTecha.

 

Japan je službeno odobrio Pfizerovo cjepivo prošli mjesec, što je prvo takvo odobrenje u zemlji dok pojačava napore na suzbijanju zaraze uoči ljetnih Olimpijskih igara, prenosi Hina.