U junu početak izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo

Radovi na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, odnosno na izgradnji dionice kroz Srbiju Sremska Rača –Kuzmin, planirani su za juni, izjavila je u utorak ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je u Beogradu razgovarala s investitorom, projektantom i izvođačem radova na budućem autoputu Beograd - Sarajevo o dinamici i početku radova na izgradnji dionice Sremska Rača - Кuzmin, koja je planirana za juni, prenosi Anadolija.

"Izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo važna je ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, nego i za ceo region. Naš strateški cilj je povezivanje sa regionom, što uz ekonomsku i političku stabilnost i infrastrukturni razvoj znači i bolji život naših građana. Očekujem od svih vas punu posvećenost da se neophodna dokumentacija pripremi i radovi na deonici Sremska Rača - Kuzmin započnu u junu, u prisustvu tri predsednika - Aleksandra Vučića [Srbije], Tayyipa [Recepa] Erdogana [Turske] i Milorada Dodika [predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine]", rekla je Mihajlović, saopćilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ugovor potpisan 2018. godine

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektiranje i izgradnju dionica autoputa Beograd - Sarajevo između Vlade Srbije, Javnog preduzeća Putevi Srbije i turske kompanije Tasyapi potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu.

Dionica Sremska Rača - Kuzimin duga je 17 kilometara, a vrijednost radova iznosi oko 220 miliona eura, dok je dionica Požega - Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrijednost radova oko 830 miliona eura.

"Izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a Bosna i Hercegovina sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd - Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege", navedeno je u saopćenju.

Sastanku je prisustvovao Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije, koji su investitor projekta, Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP, kao i projektant i predstavnik turske kompanije Tasyapi, koja će izvoditi radove.