U kanjon rijeke Bijele prvi put kročila ljudska noga

Na samo nekoliko kilometara sjeverno od Mostara nalazi se netaknuti biser prirode za koji malo ko zna, mostarska Bijela, pritoka Neretve, koja se niz padine Prenja ulijeva u jezero Salakovac.

Stručna pomoć

Divlja ljepota zabačenog, nepristupačnog i od ljudskog oka skrivenog uskog kanjona koji je isklesala rijeka Bijela, oduvijek je plijenila pažnju istraživača koji su htjeli da ga prođu i istraže.

Ovih dana u tome je najdalje otišao Alen Vrce, istraživač amater i odličan poznavalac mostarske Bijele.

Nakon početnih istraživanja gornjih i donjih dijelova kanjona „zapeo“ je na sredini i trebala mu je stručna i tehnička pomoć u istraživanju i prolasku kroz kanjon, a pronašao ju je u Gorskoj službi spašavanja - Stanica Mostar.

Iz GSS-a su mu se u ovoj avanturi ubrzo pridružili Nadin Kevelj i Džemal Ćesir te je tročlana ekspedicija uspješno stigla do cilja.

S ovog avanturističkog putovanja donijeli su i fascinantne fotografije koje prikazuju impresivnu i divlju ljepotu ovog kanjona, koje su odlučili podijeliti s javnošću.

Tvrde da tokom svog zanimljivog petosatnog podviga nisu pronašli dokaze o tome da je kanjonom ranije kročila ljudska noga te da se njihov prolazak može smatrati prvim.

- Dužina kanjona je oko 1.200 metara. Na dijelovima je širok metar i po i djeluje impresivno, zadivljujuće i skoto zastrašujuće u svojoj ljepoti. Većina kanjona nalazi se u sjeni litica visokih 50 metara. Da se sigurno spustimo do dna kanjona, bilo je potrebno sedam puta se spustiti niz uže i skoro pet sati - navode u svom zapisu s putovanja.

Ističu da, kada se jednom spusti u kanjon i krene niz vodu, „nema bježanja“ i povratka, jer je kretanje niz njega fizički i tehnički zahtjevno i nije moguće bez sidrišta, užadi i tehničke opreme.

Nizak vodostaj

- Osim dobre volje, za prolazak nam je trebao i nizak vodostaj i odgovarajuća oprema, glavna i pomoćna užad, bušilica, kacige, pojasevi, prusike i ostalo silno željezo. Konfiguracija terena i stijena bez pukotina nije dozvoljavala upotrebu klinova pa smo bili primorani da bušimo sidrišta - ističu iz GSS-a.

1.200 metara iznosi dužina kanjona rijeke Bijele

1,5 metar na nekim je dijelovima širok

50 metara je na pojedinim dijelovima visina litica iznad kanjona