U Kantonu Sarajevo danas počeo popis individualnih ložišta

dsa
Od danas do 15. augusta u Kantonu Sarajevo bit će izvršen popis individualnih ložišta - svih čvrstih goriva i karakteristika ložišta, dimnjaka, te načina distribucije toplinske energije u domaćinstvima. Cilj je sagledati stvarni utjecaj ložišta na zagađenje zraka.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, u toku popisa se planira izvršiti anketiranje više od 70.000 objekata u svim dijelovima Kantona Sarajevo.

Kao konačan rezultat projekta, kako su naveli, s ciljem unapređenja kvaliteta zraka i života, bit će izrađen detaljan Akcioni plan sa mjerama, mehanizmima finansijskih podsticaja i rokovima za postupno ograničavanja korištenja uglja i čvrstih goriva u narednih 10 godina.

Podsjetili su da se stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo drastično pogoršava svake zime usljed povećanja potreba za proizvodnjom toplinske energije za grijanje, te je veliki broj individualnih ložišta na čvrsta goriva identifikovan kao primarni uzrok zagađenja zraka.

Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka, kako su ocijenili, nije moguće postići bez sistemskog i strateškog pristupa proizvodnji toplotne energije za grijanje, uvažavajući socijalnu kartu stanovništva.

Kantonalno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa UNDP-jem je počelo izradu Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo u periodu 2021–2031. godina.

Zbog nepostojanja potrebnih podataka za izradu Strategije, potrebno je prethodno izvršiti popis, te uspostaviti Registar svih individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo.

Iz Ministarstva su zamolili građane da izdvoje potrebno vrijeme i pruže podršku anketarima koji će provoditi popis, te na taj način daju svoj doprinos ovom jako bitnom projektu, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.