U Kijevu ponovo uveden policijski sat, trajat će sve do ponedjeljka ujutro

saf

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je kako će od večeras u glavnom gradu Ukrajine na snagu stupiti novi policijski sat koji će trajati sve do ponedjeljka.

Kako ističu gradske vlasti na čelu s Kličkom, policijski sat bi u Kijevu trebao početi večeras u 20 sati te će trajati do ponedjeljka u 7 ujutro.

"Prema odluci vojne komande, policijski sat u Kijevu i regiji ponovo će biti pojačan", rekao je Kličko.

Kao i tokom ranijih odluka o policijskom satu, Kličko je rekao da samo vozila s posebnim dozvolama mogu raditi tokom trajanja policijskoj sata te da stanovnici grada mogu izaći iz stanova i kuća samo u slučaju ukoliko se oglase sirene za uzbunu.

"Javni prijevoz, prodavnice, apoteke i benzinske pumpe neće raditi u ovom periodu", rekao je Kličko.

Iako se borbe u Kijevu još uvijek ne vode u centru grada, na periferiji su već sedmicama aktuelni sukobi između ruske vojske i Oružanih snaga Ukrajine.

U Svjatošinskom okrugu u Kijevu isključene su dvije linije napajanja električnom energijom, a kao razlog za to su se navele borbe u pravcu Gostomela i Irpina.

"Službe hitne pomoći će započeti inspekciju i procjenu štete nakon što sukob završi. Sada je rad stručnjaka nemoguć jer osvajači nastavljaju granatirati. Prema prvim informacijama, za otklanjanje štete bit će potrebno nekoliko sati. Medicinske ustanove prešle su na rezervna napajanja", rekao je prvi zamjenik načelnika Gradske uprave Kijeva Mikola Povoržnjuk.

Zastupnica Elena Krivoručkina također je izjavila kako je jutros izvršen raketni napad na skladište nafte u blizini Kijeva.

"Povrijeđenih i poginulih nije bilo, ali spasioci ne mogu započeti s gašenjem požara zbog opasnosti od ponovnog granatiranja", rekla je Krivoručkina.