U Kini najmanje novih zaraženih: Žarište koronavirusa COVID-19 je sad Južna Koreja

zgkgl
Zaraženih: 83.389 Umrlih: 2.858 Oporavljenih: 36.571

Koronavirusom COVID-19 se zarazilo još 327 osoba u kontinentalnoj Kini, što je najmanji broj u zadnjih više od mjesec dana, a još 44 osobe su umrle, priopćile su kineske zdravstvene vlasti.

Tako se ukupan broj smrtnih slučajeva u kontinentalnoj Kini penje na 2.788, navodi Državno povjerenstvo za zdravlje.

Koronavirus je ukupno u svijetu ubio najmanje 2.858 ljudi, veliku većinu u kopnenoj Kini. Zaraze su na svim kontinentima osim na Antarktici. Južna Koreja je najveće žarište izvan Kine, s 2.022 slučaja zaraze.
U Italiji je 17 mrtvih od koronavirusa. Novi Zeland je prijavio prvi slučaj zaraze koronavirusom. Zaražen je pacijent u 60-im godinama koji se vratio iz Irana, saopćilo je ministarstvo.

Južna Koreja izvijestila je u petak o 256 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa se tako ukupan broj zaraženih u toj zemlji penje na 2.022, objavio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).
Među novozaraženima, 182 su u gradu Daeguu, na jugoistoku zemlje, gdje je crkva iz koje se bolest počela širiti, navodi KCDC u saopćenju. Od koronavirusa u zemlji je umrlo 13 ljudi i taj se broj nije mijenjao od četvrtka.

Prvi slučaj zaraze novim koronavirusom potvrđen je u četvrtak u Nigeriji, što je ujedno i prvi zaraženi u Africi južno od Sahare, saopćilo je u petak nigerijsko savezno ministarstvo zdravstva. Ministarstvo je “potvrdilo jedan slučaj koronavirusa (Covid-19) u državi Lagos. Taj slučaj koji je potvrđen 27. februara 2020. prvi je zabilježen u Nigeriji od početka epidemije”, objavilo je ministarstvo na Twitteru.

Ministarstvo dodaje da je riječ o italijanskom državljaninu koji radi u Nigeriji kamo se 25. februara vratio iz Milana. Primljen je u bolnicu u Lagosu, "stanje mu je stabilno i nema težih simptoma", tvrdi ministarstvo.

Ovo je prvi potvrđeni slučaj zaraze u Africi južno od Sahare. Druga dva slučaja zabilježena su ovih dana u dvjema zemljama sjeverne Afrike.