U laži su kratke noge// Naša stranka i Narod i Pravda iz Krajine demantirali Konakovića: “Razgovaramo sa SDA. U sve su uključeni Konaković i Forto”

politika
Trzavice unutar Osmorke čini se da još uvijek nisu prestale, a sada se glavni problem pojavio u Krajini. Premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić (NES) danas je ustvrdio da Naša Stranka i Narod i pravda umjesto NES-a BiH u vlast ubacuju SDA.

 

Žele da nas izbace iz svih kombinacija

Podsjetimo, on je naveo kako novu Vladu USK činit će upravo ove dvije stranke i SDA zajedno sa DF-om.

“Prema provjerenim informacijama, a o čemu su već uveliko izvještavali i mediji, u Unsko- sanskom kantonu traju intenzivni i konkretni pregovori o formiranju vlasti koje predvode Halil Bajramović (NiP) i Jasmin Hušić (Naša stranka). U okviru tih dogovora već je utvrđeno da bi novi mandatar Vlade trebao biti Kemal Hrnjić (NiP) dok bi najveći broj ministarstava pripao SDA, a potom DF-u, Našoj stranci i POMAK-u. Valja naglasiti činjenicu da su najuključeniji i svakako najviše lično zainteresirani za ovakvu raspodjelu vlasti, uz Bajramovića, Jasmin Hušić (NS) i Zikrija Duraković (POMAK)”, kaže Ružnić.

Odmah nakon Ružnića reagirao je i Konaković, koji je za avaz.ba rekao: “Narod i pravda ne razgovara sa SDA, organi stranke tu opciju nisu razmatrali uopšte. Više mi liči na pripremu da NES ide u koaliciju sa SDA pa treba priprema terena, treba optužiti nekog drugog.”.

A sudeći prema izjavama koje smo dobili, u Krajini više nama Osmorke.

Halila Bajramovića iz Naroda i pravde nije štedio sa optužbama prema NES-u i SDP-u, a potvrdio je da se razgovara sa SDA, piše raport.ba.

“Već nekoliko mjeseci intenzivno rade na tome da slože 16 ruku i da nas izbace iz svih kombinacija. Nas nisu predvidjeli nigdje. Žele da nas pomnože sa nulom i da nas izbace ih svih mogućih kombinacija. Međutim, kada se saberu ima ih 15, nedostaje im jedan. Niti jednom izjavom nisu rekli da traže 6 zastupnika. Nigdje nas ne predviđaju. Razgovarali smo sa njima. Ako u KS može biti 23 zastupnika, zašto u Krajini ne može biti 21 zastupnik”, istaknuo je.

Potom je dodao da je SDP bio u proteklom periodu vrlo nekorektan prema NiP-u.

“Imali su i tajnu sjednicu na kojoj su smjenili našeg direktora Zavoda, koji je bio naša jedina pozicija. Sada smo niz puta pokušali napraviti dogovor sa SDP-om, nisu htjeli. Oni se cijelo vrijeme sa nama dogovaraju, onda idu u NES. Dugo su zajedno. Ne žele da im neko priđe, pogotovo neko ko ne šuti poput nas. SDP je bio krilo NES-a. Bilo je razgovora sa DF-om i SDA. Prvo smo htjeli da vidimo možemo li mi nešto dogovarati. Sigurno je da se sa ovim neće složiti u Sarajevu, ali moraju da znaju da radimo sve u interesu građana”, kazao je Bajramović.

 

Imali smo pregovore sa SDA

Također, na ovu temu razgovarali smo i Jasminom Hušićem iz Naše stranke. Hušić nam je kazao je niz razloga zbog koji su se odlučili na ovaj korak.

“Svima je odavno jasno da Osmorka jeste ujedinjena na nekim nivoima, ali da na nekima nije. NES je odustao od Osmorke na državnom nivou, dok su na Federaciji BiH zadržali taj koncept. Međutim, to nije nužno da bude na svim nižim nivoima. Moram da kažem da nije riječ o izbacivanju, nego jednostavno o nastojanju da se prevaziđu blokade i određeni problemi”, kazao je Hušić.

 

Potom je dodao:

“Do kraja marta imamo privremeno finansiranje, onda nakon toga institucije će biti u blokadi. Imamo zabrinutost i pojedinih sindikata. Nemamo usvojen ni nacrt budžeta. Jako je teško da se sve to može izvesti do marta. S druge strane pokušali smo doći sa njima do kompromisa. Uglavnom su se svi sastanci sve na nekonkretne priče, umjesto da konkretizujemo određene elemente. Dolazilo je i do netrpeljivosti”, pojasnio je.

Između ostalog, kazao je kako su konkretna rješenja ponudili SDA i DF.

“Druge stranke su iskazale zainteresovanost da prihvate naš sporazum. Desili se su susreti i razgovori, ništa nije konkretno dogovoreno. Postoji mogućnost da to budu DF i SDA. U sve su uključeni Konaković i Forto. Tražimo najbolje rješenje za građane. Ne smiju biti taoci interesa”, zaključio je Hušić za Raport.

Također, htjeli smo čuti mišljenje na ovu temu i od Kemala Hrnjića (NiP), međutim danas nije htio da daje izajve.