U Liverpoolu se večeras održava finale Eurosonga: Šta mislite ko će pobijediti?

let3
Finale Eurosonga održat će se večeras u Velikoj Britaniji, tačnije u areni u Liverpoolu, s početkom u 21 sat.

 

U subotu na pozornici u Liverpoolu nastupat će predstavnici 26 država. Veliku petorku koja ima direktan plasman u finale čine Francusku, Njemačku, Italiju, Španiju, Veliku Britaniju, a direktan plasman imaju i prošlogodišnji pobjednici - predstavnici Ukrajine.

Nakon dvije polufinale večeri svoje mjesto u finalu osiguralo je 20 zemalja: Hrvatska, Moldavija, Švicarska, Finska, Češka, Izrael, Portugal, Švedska, Srbija i Norveška. Albanija, Kipar, Estonija, Belgija, Austrija, Litvanija, Poljska, Australija, Armenija, Slovenija.

Stanje na kladionicama se stalno mijenja, a prema trenutnom mišljenju kladioničara, najviše šanse za pobjedu ima Norveška. U top deset na kladionicama su i Finska, Ukrajina, Izrael, Španija, Francuska, Norveška, Italija, Velika Britanija i Austrija.

Ovogodišnji Eurosong će voditi dvije svjetski poznate Britanke, glumica Hannah Waddingham i pjevačica Alesha Dixon te ukrajinska pjevačica Julia Sanina koja je otvorila prvo polufinale spektakularnim nastupom.

Evropska radiodifuzna unija objavila je da su uvedene promjene prilikom glasanja. Od sada će za prolazak u finale odlučivati isključivo glasovi publike, a svoj glas imaju i gledaoci iz zemalja koje se ne takmiče na Eurosongu.

Televizijski kanali u našoj zemlji ne emitiraju prijenos Eurosonga, ali za sve koji žele pratiti polufinale mogu to učiniti na službenom YouTube kanalu Eurosonga.