Iako je kraj od davnina poznat po tradiciji uzgoja: U Ljubinju odustaju od sadnje duhana

Iako Ljubinje od davnina ima tradiciju uzgoja duhana, prema svemu sudeći, tome je došao kraj. Prije 20-30 godina duhan se u Ljubinju uzgajao na oko 160 hektara, a ovog proljeća površine za sadnju će, izgleda, biti četiri puta manje.

Nema ugovora

Prema riječima Dragoljuba Sorajića, referenta za poljoprivredu općine Ljubinje, proizvođači godinama skladište duhan, bez izgleda da će imati siguran otkup.

- I pored takve nesigurnosti, ljudi ne mogu da se odluče da prekinu sadnju. Već nekoliko godina nema otkupa, nema ugovora, nema regulirane otkupne cijene - ističe Sorajić.

Dodaje da je cijena u otkupu oko četiri marke po kilogramu, a da su posljednjih godina nasade duhana desetkovale i biljne bolesti.

Najbliži otkupljivač je u Bijeljini, a zbog pooštrenih kontrola i rezani duhan rijetko se može naći u prodaji.

Nepoznata količina

Sorajić ističe da nije poznato koliko uzgajivači čuvaju duhana u skladištima jer ga ne mogu prodati  otkupljivačima, a zakonski ga ne smiju pustiti u slobodnu prodaju. 

Koliko će se stvarno zasada naći pod duhanom, bit će poznato u maju i, kako kažu uzgajivači, to je jedina informacija koja je sigurna kada je ova kultura u pitanju.