U Ljubljani protest protiv rata u Ukrajini

.

U LJUBLJANI je u utorak popodne održan prosvjed protiv rata u Ukrajini, na kojemu je prema neslužbenim procjenama medija sudjelovalo oko tisuću ljudi. Prosvjed je bio neprijavljen, objavila je policija, a na njega je sudionike preko društvenih mreža zadnjih dana pozivala koordinacija više nevladinih organizacija.

U govorima na Kongresnom trgu u centru Ljubljane aktivisti nevladinih organizacija kazali su, u vezi nastavka ruskog napada na Ukrajinu koji je naredio predsjednik te države Vladimir Putin, da "zahtijevaju odgovornost za kršenje ljudskih prava, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti", javljaju mediji, a pjevale su se i pjesme s proturatnom tematikom.

"Napad autoritarnog ruskog režima na Ukrajinu oštro osuđujemo"

"Napad autoritarnog ruskog režima na Ukrajinu oštro osuđujemo", kazala je za medije Saša Štiglic, predstavnica nevladinih organizacija, pozivajući da se nasilje odmah zaustavi, kao i humanitarna katastrofa zbog velikog broja izbjeglica.

Prosvjednici su kazali da zahtijevaju poštivanje ljudskih prava te međunarodnog i humanitarnog prava, a isto tako i poštivanje granica i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Masa prosvjednika nakon toga prošetala je ljubljanskim ulicama, a protest je završen bez izgreda.

Skup u potporu Ukrajine i protiv ruske agresije održat će se i u srijedu popodne, a građanstvo je na taj skup u 17 sati u Ljubljani prekjučer pozvao slovenski premijer Janez Janša.