U Mostaru večeras ubijen Marko Maka Radić, ratni zločinac osuđen za silovanje maloljetnih bošnjačkih djevojčica

asd
Radić je osuđen 2011.godine

Večeras oko 19.00 sati u Mostaru se dogodila pucnjava u kojoj je smrtno stradala jedna osoba.

Radi se o Marku Radiću Maki, nekadašnjem zapovjedniku Policijske stanice Mostar (za vrijeme sistema tzv. HB) i bivšeg zapovjedniku Bjelopoljske bojne HVO-a.

Inače, Radića je Sud Bosne i Hercegovine nakon dugotrajnog i veoma temeljitog postupka 2011. godine pravosnažno osudio na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja Bošnjaka, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru HVO-a Vojno kod Mostara u kojem su bile zatočene stotine bošnjačkih civila, među kojima znatan broj žena i djece.

Tada je, međutim, Hrvatska zatržila njegovo izručenje, i on je prebačen u nadležnost pravosudnih organa te države. U Hrvatskoj je u februaru prošle godine priznao krivicu i osuđen na 12 i po godina, odnosno, tačno onoliko vremena koliko je proveo u pritvoru. Radić je odmah pušten na slobodu. Radić slovi za bliskog prijatelja liedera HDZ-a Dragana Čovića koji je, posredstvom svojih ministara, organizirao njegovo izručenje Hrvatskoj, odnosno oslobađanje.

U presudi Suda BiH navodi se da je u periodu od jula 1993. godine do marta 1994. godine Marko Radić bio u svojstvu zapovjednika Prve Bjelopoljske bojne, a kasnije i zapovjednik Druge brigade HVO-a i osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja uključujući i Vojno u opštini Mostar. Prema iskazima svjedoka, Radić je lično učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju zatočenica logora Vojno, uključujući i maloljetne djevojčice.